معجزه دارویی گیاهی شاهسپرم (ریحان ) در طبابت
گیاهی دارویی ریحان
فواید مصرف ریحان در طب سنتی
ریحان که به نام های نازبو، شاهسپرم و شاهسپرغم هم شناخته می شود، گیاهی معطر و خوشبو و از تیره نعناعیان است که به عنوان سبزی خوردن مصرف شده و در انواع ریحان سبز و ریحان بنفش یافت می شود.
این گیاه علاوه بر استفاده در امور پخت و پز، دارای خواص درمانی بسیاری نیز می باشد. طبیعت ریحان گرم و خشک است.
خواص درمانی ریحان در طب سنتی
آرامش دهنده ی اعصاب
ریحان آرامش دهنده ی اعصاب است. برای آرام شدن و رفع غم و اندوه می توانید 20 تا 50 گرم ساقه ی ریحان که دارای برگ و گل است را در یک لیتر آب جوش بریزید و 12 دقیقه دم کنید، سپس آن را صاف و شیرین نمایید و پس از هر غذا 1 فنجان بنوشید. ریحان گیاهی نشاط آور است. دم کرده ی 50 گرم ریحان که شیرین شده باشد پس از هر غذا برای معالجه ی سردردهای یک طرفه (میگرن) و سردردهای عصبی مفید است. حتی استنشاق بوی ریحان له کرده سردردهای ناشی از سفر را برطرف می کند.
درمان سردرد
بر اساس توصیه های طب سنتی ریحان برای درمان سردرد به خصوص سردردهای میگرن مفید است. برای درمان سردردهای یک طرفه (میگرن) و سردردهای عصبی دم کرده ی 50 گرم ریحان شیرین شده را پس از هر غذا بنوشید. حتی استنشاق بوی ریحان له کرده سردردهای ناشی از سفر را برطرف می کند.
برطرف کردن گلودرد
در بیماری های تورمی گلو و سرما خوردگی حتماً از ریحان استفاده کنید. دانه ی ریحان نیز به علت داشتن لعاب فراوان نرم کننده است. دم کرده ی 50 گرم ریحان که با عسل شیرین شده باشد برای برطرف کردن گلودرد مؤثر است.
دم کرده 50 گرم ریحان که با عسل شیرین شده باشد برای برطرف کردن گلودرد و آنژین مؤثر است. برای درمان آسم نیز می توان جوشانده غلیظی از ریحان تهیه کرد و روزی چند مرتبه دهان را با آن شستشو داد. جوشانده سرد آن نیز تب بر است. پس در بیماری های تورمی گلو و سرما خوردگی حتماً از ریحان استفاده کنید.
درمان آسم
برای درمان آسم جوشانده ی غلیظی از ریحان تهیه کنید و روزی چند مرتبه دهان را با آن شستشو دهید.
از بین برنده تب
برای کاهش تب در طب سنتی توصیه های فراوانی آورده شده است که یکی از آنها مصرف جوشانده ی سرد ریحان در زمان داشتن تب می باشد.
ضد دل پیچه و نفخ
ریحان برای افرادی دستگاه گوارش حساس دارند، مفید است. ریحان ضد دل پیچه و نفخ می باشد پس بهتر است با غذا ریحان مصرف کنید.
درمان اسهال
برای درمان اسهال در طب سنتی خوردن تخم بو داده ی ریحان اثر شفا بخش دارد. ریحان ضد دل پیچه است، پس چه خوب است افرادی که دستگاه گوارش حساس دارند و سریع نفخ می کنند با غذا ریحان مصرف کنند.
ضد تهوع و استفراغ
جوشانده ی ریحان گرفتگی دستگاه گوارش را رفع می کند و ضد تهوع و استفراغ است.
سلامت قلب و عروق
ریحان سرشار از بتاکارون و کاروتنوئید بوده و منبع بسیار عالی از منیزیم است که با کلسترول مبارزه می کندو موجب بهبود جریان خون به قلب و سایر نقاط بدن و سلامت قلب و عروق می شود.
رفع کم خونی
ریحان منبع خوبی از آهن است پس اگر شما کمبود آهن دارید یا در سن بلوغ قرار دارید، ریحان را دررژیم غذایی خود برای جبران آهن از دست رفته بگنجانید. 2فنجان ریحان تازه یا یک قاشق غذا خوری ریحان خشک شده 10 درصد آهن مورد نیاز بدن را تامین می کند.
خواب راحت شبانه
برای داشتن خواب راحت شبانه بعد از یک روز کاری سخت و یا یک غذای سنگین،از جوشانده ی برگ های تازه ی ریحان استفاده نمایید.
ضد پیری
ریحان یک سبزی معطر و دارای آنتی اکسیدان های فراوان است که می تواند فعالیت رادیکال های آزاد را محدود کند و شما را از آسیب های گذر زمان، پیری زودهنگام سلول ها و همچنین بیماری های پوستی حفظ کند.
مفید برای زنان
مصرف ریحان برای خانم ها مفید است زیرا برای کلیه و ترشحات زنانگی مفید. همچنین دانه ریحان نیز به علت داشتن لعاب فراوان نرم کننده است و در رفع ورم کلیه و ترشحات زنانگی مفید است.
درمان آفت دهان
ریحان دارای خواص ضد میکروبی بوده و در درمان آفتهای دهانی و عفونت موثر است. برای درمان آفتهای دهان 4 لیوان آب را بجوشانید و برگ ریحان را به آن اضافه کنید و به مدت 10 دقیقه اجازه دهید برگها در داخل آن باقی بماند و سپس محلول باقی مانده را در یخچال نگهداری کنید و روزی 2 بار دهان خود را با این ترکیب بشوئید.
اسانس ریحان
اسانس ریحان که بازیلیک نام دارد ، بسیار معطر و ضدعفونی کننده ی دستگاه گوارش است و بوی سیر و پیاز را از دهان می برد. به همین دلیل یک پای ثابت نان و کباب، ریحان تازه است.
ریحان میکروب اسهال و وبا را می کشد و بوی آن پشه و مگس را فراری می دهد . ریحان را در باغچه ی منزل خود بکارید تا به این ترتیب با حشرات مزاحم مبارزه کنید.
دانه ی ریحان برای رفع اثر زهر مارگزیدگی ، هم بصورت خوراکی و هم اگر به روی محل زخم گذاشته شود، مؤثر است.
خواص ریحان در طب اسلامی
امام صادق علیه السلام در مورد ریحان می فرمایند:
اَلْحَوک بَقْلَةُ الأَنْبیاءِ، اَما اِنَّ فیهِ ثَمانَ خِصالٍ:یمْرِئُ وَ یفْتَحُ السُّدَدَ وَ یطَیبُ الجُشاءَ وَ یطَیبُ النَّ کهَةَ وَ یشَهِّی الطَّعامَ وَ یسُلُّ الدّاءَ وَ هُوَ أمانٌ مِنَ الجُذامِ وَ إذا اسْتَقَ رَّ فی جَوْفِ الإنسانِ قَمَعَ الدّاءَ کلَّهُ؛
ریحان، سبزی انبیاست و در آن هشت خاصیت است:هضم کننده است، رگ ها و مجاری را باز می کند، بازدم را خوشبو می سازد، بدن را بوی خوش می بخشد، اشتهاآور است، درد را از بدن بیرون می برد، از جذام در امان می دارد و چون وارد معده شود درد را به کلّی از بین می برد.
در روایتی پیامبر اکرم می فرماید:
کسی که بادروج ( ریحان کوهی) بخورد، خداوند به فرشتگان امر می کند که فقط حسنه برای او بنویسند.
مصرف ریحان در دوران بارداری
در بارداری به دلیل اثر تحریک کننده ی رحم و سقط آوری، همچنین اثر موتاژنیک ترکیب موجود در روغن فرار آن (استراگل) نباید مصرف شود. البته مصرف آن به اندازه ی مقدار کمی که در سبزی خوردن استفاده می شود مشکلی ایجاد نمی کند. بلکه به صورت دارویی و دمکرده نباید استفاده شود.
مصرف ریحان در دوران شیردهی
در مادران شیرده به خاطر اثر موتاژنیک جزئی فرار آن یعنی استراگل نباید مصرف شود.
موارد منع مصرف ریحان
- مصرف طولانی مدت آن به خاطر پتانسیل اثر سرطان زایی ترکیب استراگل ممنوع است.
- مصرف این گیاه در اطفال و یا کودکان نوپا ممنوع است که به خاطر جزء سمی استراگل آن می باشد.
- مضرّ دماغ است.
خواص ریحان و فواید درمانی آن
ریحان خواص ضدالتهابی، آنتیاکسیدان و اثر مسکن دارد. این گیاه تببر، کاهنده قتد خون و محافظ رگهای خونی است. همچنین سبب تقویت ایمنی بدن میشود.
سبزی ریحان دارای طبع کمی گرم و خشک است. برای بهرهمندی از خواص دارویی و درمانی ریحان، آن را به صورت دمنوش استفاده کنید.
برخی از خواص ریحان و فواید درمانی آن به طور خلاصه عبارتند از:
ضدتشنج و ضدسردرد جوشانده این سبزی دارای خاصیت ضد تشنج است، ریحان باعث تسکین سردردهای میگرنی میشود. مصرف مداوم ریحان، برای درمان تنگی نفس و سرفه مفید است.
درمان مشکلات گوارشی
خواص ریحان برای دستگاه گوارش، شامل درمان سوء هاضمه، درمان نفخ معده، عفونت و زخمهای گوارشی میشوند.
آرام بخش طبیعی قلب
ترکیبات طبیعی در ریحان برای سلامت قلب مفید است. از این رو ریحان به پیشگیری از بیماریهای قلبی کمک میکند.
پیشگیری از سرماخوردگی
با دمنوش ریحان خود را از علایم سرماخوردگی نجات دهید. جوشانده برگهای ریحان دارای خواص تببر هستند.
خوشبوکننده دهان
جویدن ریحان برای رفع بوی بد دهان مفید است. از دیگر خواص ریحان رفع التهاب و زخم دهان است. برای نتیجه بهتر جوشانده سرد ریحان را میل کنید.
تقویت سیستم ایمنی بدن
مصرف ریحان باعث تقویت سیستم ایمنی بدن میشود. در نتیجه مقاومت بدن را در برابر بیماریها افزایش میدهد.
توصیههای پزشکی در مورد مصرف ریحان
- از مصرف روغن ریحان در دوران بارداری، شیردهی و برای کودکان خودداری شود.
- مصرف ریحان با تعدادی از داروهای اعصاب و کاهنده قند خون تداخل دارد.
- از مصرف ریحان، اسانس یا روغن آن برای مدت طولانی خودداری کنید.
خواص دمنوش ریحان
خواص درمانی دمنوش ریحان
دمنوش گیاه ریحان دارای خواص بسیار زیادی است، از جمله: آرام بخش و نشاط آور، برطرف کننده گلودرد، ضد دلپیچه و تهوع و مناسب برای دستگاه گوارش.
طرز تهیه دمنوش ریحان
برای تهیه این دمنوش چند برگ ریحان را در یک قوری آب با ۸۰ درجه بریزید تا به مدت ۴ الی ۵ دقیقه دم بکشد، حالا دمنوش ریحان آماده است.
در صورت تمایل به شیرین کردن میتوانید از مقداری عسل استفاده کنید.
مشخصات دمنوش ریحان
دمنوش ریحان با رنگی شبیه به دمنوش رزماری و عطری فوق العاده دلنشین می تواند یه پیشنهاد خوب برای یک روز شلوغ و پر استرس باشد. طعم این دمنوش اغلب سلیقه ها را راضی نگه می دارد. دقت داشته باشید که میزان برگ ریحانی که برای تهیه دمنوش از آن استفاده می کنید بر روی میزان تندی آن تاثیر مستقیم دارد. پیشنهاد می کنیم در صورت تمایل برای شیرین کردن آن از عسل کمی استفاده کنید تا از طعم اصلی آن بیشتر لذت ببرید.
خواص چای ریحان
- رفع بیاشتهایی، درمان اسهال، نفخ و زخم معده از خواص برجسته چای معطر ریحان است.
- بهترین شرایط آب و هوایی برای این گیاه، آب و هوای گرم و آفتابی است.
- ریحان سرشار از ویتامین K ، آهن، كلسیم و دیگر مواد مغذی است و دارای خواص آرامبخش، ادرارآور و ضدعفونی كننده میباشد.
- در اكثر نقاط دنیا، از ریحان برای درمان مشكلات شكمی و تنفسی استفاده میشود.
طرز تهیه چای ریحان:
یك یا 2 قاشق ریحان خرد شده را درون یك فنجان آب جوش بریزید و چند دقیقه صبر كنید تا خوب دم بكشد و پس از هر وعده غذایی 2 یا 3 فنجان از آن را میل كنید.
جهت مشاهده دوره های آموزشی بر روی این لینک کلیک نمایید.
دیدگاهتان را بنویسید