انواع زرشک در گونه های متفاوت و اثرات دارویی
زرشک چیست ؟
درختچه زرشک دارای خارهای زیادی می باشد و میوه زرشک به صورت خوشه ای بر روی آن رشد می کند .
زرشک میوه ای ترش مزه می باشد. زرشک، جایگاه ویژه ای در سفره ی ایرانی ها دارد و علاوه بر خواص بی نظیری که دارد به عنوان طعم دهنده یا تزئین غذا ها به کار میرود.
انواع زرشک
زرشک سیاه
خواص زرشک قرمز و زرشک سیاه تا حدی مشابه هستن، ولی بخاطر رشد زرشک سیاه تو محیط کوهستانی، این زرشک خواص بیشتری داره. علت برتری زرشک سیاه از زرشک قرمز بخاطر مقدار مادهای به اسم بربرینه.
بربرین نوعی نمک آلکالوئیدیه که خواص زیادی برای بدن ما داره، مثل کاهش قند خون، کاهش کلسترول و سلامت قلب است.
زرشک قرمز
ما سه مدل زرشک قرمز داریم به اسمهای “زرشک کوهی، زرشک پفکی و زرشک دانه اناری“.
زرشک پفکی
زرشک پفکی نوعی زرشک خوش ظاهر و مرغوبه، زرشکها با شاخه از درخت میبرن و با همون شاخه تو انبارهای تاریک و خنک نگهداری میکنن، این نگهداری کمی زمان بره و چند ماه طول میکشه تا زرشکها کاملا خشک بشه.
زرشک دانه اناری
زرشک دانه اناری مثل زرشک پفکی اوایل پاییز چیده میشه؛ ولی این زرشکها بر خلاف زرشکهای پفکی، با شاخه جدا نمیشن و اونها رو از قسمت خوشه میچینن، به همین دلیل این زرشکها سریعتر خشک میشن.
زرشک کوهی
از اونجا که این نوع زرشک به صورت خودرو تو کوهستانها رشد و تکثیر پیدا میکنه.
تفاوت زرشک پفکی با زرشک دانه اناری
زرشک دانه اناری در همان اوایل فصل با شاخه یا بدون آن بر داشت میشه. اما متداول ترین روش چینش زرشک دانه اناری معمولا به صورت ضربه ای می باشد که بعد از ضربه زدن میوه ها جمع می شوند.
فرایند تولید زرشک پفکی
زرشک پفکی روش چینش و خشک شدن متفاوتی دارد ، به گونه ای که میوه ها در آن ها به صورت شاخه ای از درختچه جدا می شوند و بعد از چینش برای خشک شدن به اتاق های بزرگ انتقال می یابند و همانند انگور آویزان می شوند.
زرشک پفکی برای خشک شدن همانند زرشک دانه اناری در مقابل آفتاب پهن نمی شوند و در سایه قرار می گیرند .
این زرشک ها به دلیل اینکه پروسه ی خشک شدن طولانی تری دارند دو الی چهار ماه دیر تر از زرشک دانه اناری وارد بازار می شوند و مرغوب ترین و با کیفیت ترین نوع زرشک به شمار می روند و ظاهر زیبا تری دارند.
تفاوت زرشک پفکی با زرشک دانه اناری
زرشک پفکی با زرشک دانه اناری تفاوت بسیار زیادی دارد که در زیر به آن ها اشاره می نماییم :
- زرشک دانه اناری به دلیل چینش ضربه ای آسیب دیده اند در حالی که زرشک پفکی سالم و بدون آسیب می باشد .
- زرشک پفکی در سایه خشک می شود ، در حالی که زرشک دانه اناری در مقابل نور آفتاب خشک می شوند .
- زمان خشک شدن زرشک پفکی بسیار بیشتر از زرشک دانه اناری می باشد و نوع دانه اناری در حدود 20 روز آماده می شوند در حالی که نوع پفکی به 6 ماه زمان نیاز دارند .
- زرشک پفکی با کیفیت تر و مرغوبتر از زرشک دانه اناری است.
- رنگ زرشک پفکی بسیار پر رنگ تر و بهتر از نوع دانه اناری می باشد.
- قیمت زرشک پفکی به دلیل کیفیت بالا و مدت زمان زیاد برای آماده سازی آن بیشتر از زرشک دانه اناری می باشد.
خواص زرشک چیست؟
زرشک، نهالی همیشه سبز و اغلب خاردار است که از دیرباز از برگ، ریشه، پوست و میوه آن به عنوان دارو مورد مصرف است و علاوه بر ایران، در بخشی از اروپا، آسیا، آمریکای شمالی و جنوبی و آفریقا نیز یافت میشود.
این گیاه پرخاصیت ماده مؤثره آن به نام «بربرین» که خاصیت دارویی دارد، در صنایع دارویی نیز نقش بهسزایی پیدا کرده است. خواص میوه این گیاه قرمز رنگ، کوچک و بیضوی شکل است که طعم ترشی دارد.
زرشک دارای طبعی اصطلاحا سرد و خشک دارد و به عنوان ضدتب و تنظیم ضربان قلب شناخته شده است.
ترکیبات موجود در فواید زرشک
خواص میوه زرشک؛ دارای 4 درصد قند،حدود 65 درصد اسید مالیک و دارای اسید تارتاریک و صمغ است. آلکالوئیدهای بسیاری نظیر «بربرین» که معروفترین آنها است و همچنین «بربامین» و «اکسیاکانتین» در تمام قسمتهای این گیاه وجود دارد که در ظهور خواص غذایی و دارویی این گیاه نقش مهمی به عهده دارند.
از مهمترین ترکیبات موجود در خواص زرشک، «بربرین» است که به عنوان یک آنتیبیوتیک قوی باعث از بین رفتن میکروبها و التهابات مختلف است.
انواع حواص زرشک در گونه های متفاوت
درخت زرشک، گونههای بسیاری دارد.
- زرشک بی دانه: که به عنوان محصولی اقتصادی کشت میشود.
- زرشک زالزالکی: که ابتدا قرمز رنگ است ولی بعد سیاه میشود و دانهدار است.
- زرشک زرافشانی: که زرشک وحشی و دانهدار محسوب میشود.
درخت زرشک، نیاز آبی کمی داشته و خصوصاً در انواع وحشی آن در خاکهای کم آب و یا آب شور نیز به خوبی رشد میکند. و برای رشد به جریان هوا و نور زیاد آفتاب نیاز دارد و از طریق قلمه، پاجوش و بذر تکثیر میشود.
- زرشک پلویی، زرشک پفکی و دانهاناری
- زرشک کوهی یا زرشک سیاه
مصارف زرشک
در صنایع غذایی و دارویی، در صنایع رنگسازی و رنگرزی و همچنین از چوب آن که جلاپذیر است، در صنایع زینتی مانند خاتمکاری و منبتکاری استفاده میشود.
خواص زرشک برای بدن چیست؟
پدیده «استرس اکسیداتیو»، در نتیجه عدم تعادل نسبی بین تولید رادیکالهای آزاد و گونههای فعال اکسیژن از یکسو و سیستم دفاع آنتیاکسیدانی از سوی دیگر به وجود میآید.
رادیکالهای آزاد، یونهایی هستند که الکترون جفت نشدهای دربردارند و به شدت واکنشپذیرند و نقش اصلی در آسبب شناسی بسیاری از بیماریها از جمله: آرتروز، سرطان و بیماریهای قلبی- عروقی نقش دارند.
فواید زرشک برای کبد
وظیفه کبد دفع سموم و پاکسازی است. زرشک به عنوان مادهای ضد میکروب و از بین برنده التهابات، به سلامت کبد کمک شایانی خواهد کرد.
این ماده غذایی میتواند به پاکسازی کبد پرداخته و به بهبود عملکرد آن و به رفع عفونتهای احتمالی در این عضو بسیار مهم کمک کند. عصاره زرشک با کنترل رادیکالهای آزاد و فاکتورهای آنتیاکسیدانی، موجب حفظ سلامت کبد میشود.
فواید زرشک برای قلب و فشار خون
«بربامین» موجود در زرشک با تنظیم غلظت یونهای موجود در خون، به سلامت قلب کمک کرده و از آسیب به بافت قلب جلوگیری میکند. تنظیم این یونها در کنار تصفیه چربی و غلظت خون، مانع بروز سکته قلبی شده و باعث از بین رفتن گرفتگیهای قلبی و عروقی میشود.
از طرفی زرشک با داشتن پلیفنول و آنتیاکسیدانهای قوی و همچنین ویتامین C منجر به کاهش فشار خون شده و به سلامت و طول عمر دیواره رگهای خونی کمک میکند.
اثر زرشک بر دیابت
وجود آلکالوئیدی به نام «بربرین» در زرشک، دیده شده است که به دلیل پاسخ بهتر سلولها به هورمون انسولین که مسئول تنظیم قند خون است، میزان قند خون کاهش یافته و بیماران دیابتی شرایط بهتر و قند خون کنترل شده را تجربه خواهند کرد.
خواص زرشک برای سلامت پوست و مو
میوه زرشک سرشار از ویتامین C بوده و در مقابله با رادیکالهای آزاد مؤثر بوده و باعث افزایش کلاژنسازی در پوست شده و تولید ملانوما را در پوست کنترل کرده و به همین جهت باعث کمرنگ شدن لکه و آکنههای پوستی شده و ظاهری شفاف و یکدست به پوست میبخشد.
تأثیر زرشک بر کاهش چربی خون و لاغری
میوه زرشک و عصاره آن با بهبود عملکرد کبد و کمک به افزایش جریان خون و بالا رفتن سوخت و ساز و متابولیسم بدن، باعث کاهش چربی مضر در خون میشود.
«استرس اکسیداتیو» عاملی است که میتواند منجر به بروز بسیاری از بیماریها مانند دیابت، چاقی، فشار خون و ناراحتیهای قلبی و عروقی شود.
مصرف مقدار مناسب و منظم آب یا عصاره زرشک، باعث حفظ این تعادل در بدن شده و مانع از بروز مشکلاتی از این قبیل برای بدن میشود. چرا که زرشک فاکتورهای خطر ابتلا به سندرم متابولیک را بهبود میبخشد و «استرس اکسیداتیو» مرتبط با آن را کاهش میدهد.
فواید زرشک در رفع اسهال
زرشک میتواند به درمان اسهال کمک کند. به دلیل غلظت بالای بربرین که با جلوگیری از برخی گیرندهها، انتقال مدفوع را از طریق روده کاهش داده و از این طریق از اسهال جلوگیری میکند.
زرشک حاکی از درمان عفونتهای ناشی از باکتری «ای کولای» است که عامل ایجاد کننده اسهال است. همچنین در مورد سندرم روده تحریکپذیر نیز، مصرف مواد حاوی «بربرین» باعث کاهش این مشکل میشود.
خواص زرشک بر سلامت دندانها
به دلیل وجود «بربرین» که خاصیت ضد التهابی دارد و به همین دلیل میتواند با التهابات لثه مقابله کند و به دلیل ویژگی ضد عفونت خود، مانع تجمع پلاک و التهاب و عفونت لثه شود.
خاصیت ضد سرطانی زرشک
قبلاً گفتیم که عصاره زرشک و ماده مؤثر «بربرین» در حفظ تعادل بین رادیکالهای آزاد و آنتیاکسیدانها نقش دارد و مانع از بروز فرآیند «استرس اکسیداتیو» میشود، و در پیشگیری از بروز سرطان، خصوصاً سرطانهای روده و دستگاه گوارش جلوگیری میکند.
از طرفی دیگر، زرشک می تواند با وجود «بربرین» باعث نابودسازی سلول های مضر سرطانی شود، از تشکیل سلولهای سرطانی پیشگیری می نمایید.
دیگر فواید زرشک
- تببری و ضد عفونت
- مؤثر در کاهش دردهای رماتیسمی
- تقویت سیستم ایمنی بدن
- درمان سنگ کیسه صفرا
- درمان جوش صورت و بدن
- کاهش اوره خون
نحوه مصرف زرشک
زرشک را میتوان در اشکال مختلف مصرف کرد. از میوه زرشک برای تهیه مربای زرشک، لواشک زرشک و مارمالاد و ژله زرشک استفاده میشود.
همچنین میتوان از آب آن که سرشار از خواص زرشک، است، استفاده کرد. علاوه بر آن از اشکال پودر زرشک و چای زرشک نیز میشود استفاده نمود.
طرز تهیه آب زرشک
برای تهیه آب زرشک عموماً از زرشک کوهی یا زرشک سیاه استفاده میشود.
- روش اول: به این صورت است که زرشک را پس از شستشو به مدت 24 ساعت در ظرفی که فلزی و یا استیل نباشد ریخته و روی آن آب میریزیم یا به اصطلاح در آب خیس میکنیم، سپس زرشکها را له کرده یا در مخلوطکن میریزیم و مخلوط به دست آمده را از صافی گذرانده و میل میکنیم.
- روش دوم: زرشک را شسته در قابلمهای ریخته، همراه با آب روی اجاق قرار میدهید. بعد از اینکه به جوش آمد، بعد از چند دقیقه کوتاه از روی اجاق برداشته، پس از سرد شدن و له کردن، زرشکها را از صافی گذرانده و آب زرشک به دست آمده را میل میکنید.
طرز تهیه چای زرشک
زرشک را تمیز بشویید و مقداری آب جوش بر روی آن ها بریزید و اجازه دهید مقداری بماند تا عصاره ی آن در بیاید و دم بکشد، مقداری عسل به آن اضافه کنید و بخورید.
چای و دم کرده زرشک برای پاکسازی و سم زدایی بدن، جلوگیری از ایجاد سنگ صفرا ، رفع حالت تهوع، استفراغ، سو هاضمه و درمان سنگ کلیه مفید است.
ماسک زرشک برای صورت
برای داشتن پوستی صاف و شفاف یک قاشق غذا خوری سر پر زرشک را داخل یک فنجان آب بریزید و 8 تا 9 ساعت اجازه دهید تا کاملا خیس بخورد.
سپس زرشک ها را در داخل همان فنجان آب با پشت قاشق له کنید و از صافی عبور دهید ، آب آن را بنوشید و زرشک ها را بر روی پوست تان بمالید و اجازه دهید تا آب آنها کاملا جذب پوست تان شود و سپس صورت خود را با آب ولرم بشورید.
آب زرشک برای لاغری و کاهش وزن
مصرف زرشک و آب زرشک سبب افزایش چربی سوزی می شود بنابراین موجب لاغری و کاهش وزن است.
آب زرشک برای تنظیم قند خون
اگر می خواهید سطح قند خون شما کاهش یابد آب زرشک را همراه با گیاه خارمریم مصرف کنید تا مانند انسولین عمل کرده و سطح قندخون را کنترل نماید.
آب زرشک برای جلوگیری از ابتلا به دیابت
آب زرشک به کنترل قند خون کمک می کند و برای جلوگیری از ابتلا به دیابت بسیار مناسب است اما مصرف همزمان داروهای خاص کاهش سطح قند خون با آب زرشک اختلال ایجاد می کند.
آب زرشک برای تنظیم فشارخون
نوشیدن آب زرشک بدون نمک سبب پایین آمدن فشار خون و رفع غلظت خون می شود.
آب زرشک برای شستشوی کبد و کلیه
مصرف آب زرشک به تغذیه کبد کمک می کند و موجب انجام درست عملکردهای کبد می شود همچنین موجب شستشوی کبد و کلیه می دهد.
آب زرشک برای درمان بیماری های قلبی عروقی
ترکیب فعال به نام بربامین موجود در اب زرشک که با تنظیم غلظت یون های کلسیم باعث محافظت از قلب در برابر آسیب ها و صدمات به بافت قلب می شود.
کاهش علایم بیماری سل
آب زرشک دارای خواص ضد باکتریایی دارد. مصرف روزانه یک فنجان آب زرشک علائم بیماری سل را کاهش می دهد.
آب زرشک برای تقویت سلامت ذهنی و مغزی
بربامین موجود سبب از بین رفتن خطر اکسیداسیون در زیست مولکول های مغز می شود و از کار افتادگی مولکول های محافظت می کند.
آب زرشک برای درمان اسهال
آب زرشک دارای ویژگی های قابض کنندگی دارد که می توانید در درمان اسهال مفید باشد.
درمان بیماری صرع
باربرین موجود در آب زرشک برای درمان بیماری تشنج موثر است و صرع را بهبود می بخشد.
داروی ضد روماتیسم
آب زرشک دارای خاصیت ضدروماتیسمی دارد و این بیماری را درمان می کند.
آب زرشک موثر در ترک اعتیاد
آلکالوئید بربرین موجود در آب زرشک می تواند اعتیاد به تریاک را درمان و برطرف کند.
آب زرشک برای بهبود سیاتیک یا درد پایین کمر
ترکیبات موجود در آب زرشک به عنوان دارویی موثر در کاهش کمردرد شناخته می شوند و سیاتیک یا درد پایین کمررا درمان می کنند.
آب زرشک برای مبارزه با عفونت
آب زرشک برای درمان انواع عفونت ها مانند عفونت مجاری ادراری،عفونتهای قارچی دستگاه تناسلی زنان و عفونت های دستگاه گوارش مفید است.
آب زرشک برای رفع گرفتگی معده
آب زرشک گرفتگی معده و سایر مشکلات گوارشی را درمان می کند.
آب زرشک یک تب بر قوی
آلکالوئیدهای باربرین موجود در آب زرشک خاصیت تب بری دارد و در درمان تب موثر است.
دیگر خواص آب زرشک
• تقویت سیستم ایمنی بدن
• تصفیه کننده خون
• پایین آورنده چربی خون
• پایین آورنده اوره
• بهترین در درمان آفت دهان
• درمان جوش صورت و بدن
• درمان سنگ کیسه صفرا
• رفع عطش
جهت مشاهده دوره های آموزشی بر روی این لینک کلیک نمایید.
دیدگاهتان را بنویسید