آشپزی عامل مهمی در فرهنگ غذایی (food) یونان
آشپزی عامل مهمی در فرهنگ غذایی
چرا ماهیها و آبزیان یونانی، بخش مهمی از رژیم غذایی این کشور هستند.آشپزی عامل مهمی در فرهنگ غذایی یونان خط ساحلی گستردهای دارد، به همین دلیل مردمش پیشینه قدرتمندی در دریانوردی دارند. چنین خصیصهای، به سفرههای این سرزمین رنگ و بوی دریا داده است.
آوازهی غذاهای یونانی در سراسر اروپا و دیگر قارههای جهان پخش شده است. درواقع غذاهای یونانی جزو خوشمزهترین غذاهای جهان بهشمار میروند. آشپزی یونانی متاثر از فرهنگهای غربی و شرقی است. ازآنجاییکه یونان دارای خط ساحلی طویلی است، سبزیجات تازه، ماهی و غذاهای دریایی نقش مهمی را در مواد غذایی این کشور مدیترانهای ایفا میکنند.
از پیش غذای یونانی گرفته تا غذای اصلی و سالادهای خوشمزه یونانی، سادگی و خوشمز را میتوان دو ویژگی اصلی آنها دانست. در بیشتر غذاهای سنتی یونانی از سبزیجات معطر، مواد غذایی ارگانیک و ادویهجات خوشمزه و خاص استفاده میشود.
دستور پخت ۷ غذای یونانی خوشمزه
- سوولاکی
- مرغ لیمویی و سیبزمینی
- موساکا
- سینه مرغ با طعم سیر به سبک یونانی
- یمیستا، دلمه گوجه فرنگی و فلفل به سبک یونانی
- بریام، سیب زمینی و کدوی تنوری به سبک یونانی
اسپاناکوپیتا (Spanakopita)، پای اسفناج یونانی
مواد لازم برای تهیه اسپاناکوپیتا
- ۳ قاشق غذاخوری روغن زیتون
- ۱ عدد پیاز بزرگ و خردشده
- ۱ دسته پیازچهی خردشده
- ۲ حبه سیر خردشده
- ۱ کیلوگرم اسفناج خردشده
- یک دوم پیمانه جعفری تازه و خردشده
- ۲ عدد تخممرغ بزرگِ زدهشده
- یک دوم پیمانه پنیر ریکوتا
- یک پیمانه پنیر فتا
- ۸ ورق خمیر فیلو
- یک چهارم پیمانه روغن زیتون
رسپی اسپاناکوپیتا
۳ قاشق غذاخوری روغن زیتون در یک ماهیتابه بریزید و آن را روی حرارت ملایم قرار دهید. پیاز، پیازچه و سیر را در آن تفت دهید تا طلایی رنگ شوند. اسفناج و جعفری را به پیاز و سیر اضافه کنید و حدود ۲ دقیقه تفت دهید تا اسفناجها نرم شوند. مواد را از روی شعله بردارید تا سرد شوند.
تخممرغها، پنیر ریکوتا و پنیر فتا را در کاسهی متوسط با هم مخلوط کنید. اسفناجها را به این ترکیب اضافه کنید. یک ورق از خمیر فیلو را در ظرفی که چرب کردید، قرار دهید. خمیر را کمی چرب کنید. یک لایهی دیگر خمیر فیلو روی خمیر قبلی قرار دهید و آن را دوباره چرب کنید. این مراحل را برای دو خمیر دیگر تکرار کنید اسفناجها و مخلوط پنیر را روی خمیر پخش کنید و خمیر را روی مواد برگردانید.
روی خمیر را با روغن زیتون چرب کنید و ۴ ورق باقیمانده از خمیر فیلو را روی غذا بچینید و آنها را با روغن چرب کنید. سپس پای اسفناج را به مدت ۳۰ تا ۴۰ دقیقه در فر قرار دهیدفر را روی ۱۷۵ درجهی سانتیگراد قرار دهید.تا روی آن طلایی رنگ شود.
سوولاکی (Souvlaki)
مواد لازم برای تهیه سوولاکی
- ۱ کیلوگرم فیلهی مرغ یا گوشت (به قطعات مربعی و کوچک تقسیم شود)
- یک دوم پیمانه روغن زیتون
- ۱ عدد لیمو
- ۲ حبه سیر خردشده
- ۲ قاشق چایخوری پونهی خشکشده
- نمک و فلفل به مقدار لازم
- ۳ عدد برگ بو خردشده برای طعم و مزهی غذا
رسپی سوولاکی
فیلههای قطعه قطعه شده را در یک کیسهی بزرگ قرار دهید.
روغن زیتون، آبلیمو، سیر، پونه، نمک و فلفل را در یک کاسه مخلوط کنید. این مخلوط را در کیسهی فیلهها بریزید و خوب با هم ترکیب کنید.
کیسه را ۱ تا ۵ روز در یخچال قرار دهید تا فیلهها خوب مزهدار شوند.
فیلهها را از کیسه خارج کنید و سیخ بگیرید. برگ بوها را میان فیلهها قرار دهید.
کبابپز را گرم کنید و توری یا میلههای فلزی آن را کمی به روغن آغشته کنید.
سیخها را روی کبابپز قرار دهید و به مدت ۱۰ الی ۱۵ دقیقه فیلهها پشت و رو کنید تا خوب کباب شوند.
مرغ لیمویی و سیب زمینی
مواد لازم برای تهیه مرغ لیمویی و سیب زمینی
- ۲ کیلوگرم ران مرغ با پوست
- ۱ قاشق غذاخوری نمک کوشر
- ۱ قاشق غذاخوری پونهی خشکشده
- ۱ قاشق چایخوری فلفل سیاه
- ۱ قاشق چایخوری رزماری خشکشده
- کمی فلفل هندی
- یک دوم پیمانه آب لیموی تازه
- یک دوم پیمانه روغن زیتون
- ۶ حبه سیر خردشده
- ۳ عدد سیبزمینی متوسط (پوستکنده و قطعهقطعه شده)
- دو سوم پیمانه آب مرغ
- پونهی خردشده برای گارنیش
رسپی مرغ لیمویی و سیب زمینی
قطعات مرغ را در یک کاسهی آنها را با نمک، پونه، رزماری و فلفل هندی مزهدار کنید. سپس آب لیموی تازه، روغن زیتون و سیر را به مخلوط خود اضافه کنید. سیبزمینیها را کنار مرغها در کاسه قرار دهید و آنها را مخلوط کنید تا سیبزمینیها و مرغها کاملا مزهدار شوند.
مرغ را به گونهای که قسمتِ پوستدار آن رو به بالا باشد در ظرف مخصوص فر قرار دهید. موادی که با آن مرغ را مزهدار کردید در گوشهای قرار دهید. سیبزمینیها را میان قطعات مرغ جای دهید و دو سوم پیمانه آب مرغ به غذا اضافه کنید. ترکیب آبلیمو و روغن زیتون را با قاشق روی غذا بریزید.
ظرف غذا به مدت ۲۰ دقیقه در فر بماند. سپس مرغ و سیبزمینی را پشتورو کنید. ۲۵ دقیقه زمان کافی است تا غذا کامل بپزد و مرغها کاملا قهوهای شوند. مرغها را داخل یک سینی بچینید و آن را گرم نگه دارید.
فر را روی ۲۲۰ درجهی سانتیگراد قرار دهید. سیبزمینیها را در مایع داخل ظرف حرکت دهید. اجازه دهید حدود سه دقیقه سیبزمینیها داخل فر با درجهی بالا بمانند تا کاراملایز شوند. سپس آنها را به سینی مرغها منتقل کنید.
ظرف را همراه با سسی که از غذا به جا مانده در فر قرار دهید و فر را روی درجهی متوسط تنظیم کنید. سپس سس را با قاشق روی سیبزمینیها و مرغها بریزید. در آخر غذا را با پونهی خردشده تزئین کنید.
موساکا (Moussaka)
مواد لازم برای تهیه موساکا
- ۳ عدد بادمجان پوستکنده و خردشده
- نمک و فلفل به مقدار لازم
- یک چهارم پیمانه روغن زیتون
- ۱ قاشق غذاخوری کره
- نیم کیلوگرم گوشت چرخکرده
- ۲ عدد پیاز متوسط و خردشده
- ۱ حبه سیر خردشده
- یک چهارم قاشق چایخوری دارچین
- یک چهارم قاشق چایخوری پودر جوز هندی
- یک دوم قاشق چایخوری پودر سبزیجات
- ۲ قاشق غذاخوری جعفری خشکشده
- ۲۰۰ گرم رب گوجهفرنگی
- ۱ عدد تخممرغ زدهشده
- ۴ پیمانه شیر
- یک دوم پیمانه کره
- ۶ قاشق غذاخوری آرد چندمنظوره
- نمک و فلفل سفید برای طعم غذا
- یک دوم پیمانه پنیر پارمزان رنده شده
- یک چهارم قاشق چایخوری پودر جوز هندی
رسپی موساکا
قطعات بادمجان را روی یک دستمال حولهای قرار دهید روی آنها نمک بپاشید. اجازه دهید بادمجانها ۳۰ دقیقه به همان حالت بمانند تا رطوبت از آنها خارج شود. پس از سرخ شدن بادمجانها را در گوشهای روی دستمال حولهای بگذارید تا روغنشان جذب دستمال شود.
جدا گوشت چرخکرده را به همراه نمک، فلفل، پیاز و سیر به کره اضافه کنید و تفت دهید. پس از آنکه گوشت به رنگ قهوهای درآمد، دارچین، جوز هندی، پودر سبزیجات و جعفری را به آن اضافه کنید. رب گوجهفرنگی را داخل ماهیتابه بریزید و خوب هم بزنید. اجازه دهید مخلوط کمی سرد شود. سپس تخممرغ زدهشده را به آن اضافه کنید و هم بزنید.
برای تهیهی سس بشامل
ابتدا شیر را داخل قابلمه بریزید و آن را داغ کنید. کره را در یک ماهیتابهی بزرگ و روی حرارت ملایم آب کنید. آرد را به آن اضافه کنید و هم بزنید تا یک ترکیب یکدست بهدست بیاید. حرارت را کم کنید و شیر داغ را آرام آرام به مخلوط کره اضافه کنید و هم بزنید تا بافت غلیظی پیدا کند. سپس با نمک و فلفل آن را مزهدار کنید.
یک لایه بادمجان را در کف ظرفی که از قبل چرب کردهاید بچینید مخلوط گوشت چرخکرده را روی بادمجان قرار دهید. یک دوم پیمانه پنیر پارمزان روی آن بریزید. روی آن را با یک لایهی دیگر بادمجان و یک دوم پیمانه پنیر پارمزان بپوشانید. سس بشامل را روی لایهی آخر بریزید و کمی جوز هندی روی آن بپاشید. بقیهی پنیر را روی لایهی آخر قرار دهید.
فر را روی ۱۷۵ درجهی سانتیگراد قرار دهید و ظرف موساکا را داخل فر بگذارید تا به مدت ۱ ساعت خوب پخته شود.
سینه مرغ با طعم سیر به سبک یونانی
مواد لازم برای تهیه سینه مرغ با طعم سیر به سبک یونانی
- ۴ عدد سینهی مرغ نصف شده ( بدون پوست و استخوان)
- ۱ پیمانه روغن زیتون اکسترا ویرجین
- ۱ عدد لیمو
- ۲ قاشق چایخوری سیر لهشده
- ۱ قاشق چایخوری نمک
- یک و یک دوم قاشق چایخوری فلفل سیاه
- یک سوم قاشق چایخوری پاپریکا
رسپی سینه مرغ با طعم سیر به سبک یونانی
۳ شکاف کوچک روی سینهی مرغ ایجاد کنید تا مواد به داخل مرغ نفوذ کند. روغن زیتون، آبلیمو، سیر، نمک، فلفل و پاپریکا را در یک کاسهی کوچک به مدت ۳۰ ثانیه مخلوط کنید. مرغ را در یک کاسهی بزرگ قرار دهید و مخلوطی که از پیش آماده کردید را روی آن بریزید.
یمیستا (Yemista)، دلمه گوجه فرنگی و فلفل به سبک یونانی
مواد لازم برای تهیه یمیستا
- ۸ عدد گوجهفرنگی رسیده و بزرگ
- ۴ عدد فلفل دلمهای سبز
- یک چهارم پیمانه کره
- ۱ عدد پیاز خردشده
- ۱ حبه سیر خردشده
- ۱ کیلوگرم گوشت چرخکرده
- ۲ قاشق غذاخوری سس سویا
- ۱ قاشق غذاخوری نمک
- ۱ قاشق غذاخوری فلفل سیاه
- یک دوم پیمانه آب
- یک و یک دوم پیمانه برنج نیمپز
- یک دوم پیمانه روغن زیتون
رسپی یمیستا
سر گوجهفرنگیها را بهگونهای که از یک قسمت کوچک به گوجه متصل باشند، جدا کنید. داخل گوجهها را خالی کنید و آن را در یک کاسهی بزرگ بریزید. سپس آنها را با دست فشار دهید تا آب گوجه خارج شود. قسمت بالای فلفلها را جدا کنید و در گوشهای قرار دهید تا بعدا از آنها استفاده کنید. قسمت داخلی فلفل و دانهها را خارج کنید. سپس فلفلها و گوجهفرنگیها را داخل ظرف مخصوص فر بچینید.
فر را روی ۱۹۰ درجهی سانتیگراد تنظیم کنید. یک ماهیتابهی بزرگ را روی شعلهی ملایم قرار دهید. کره را داخل ماهیتابه آب کنید و پیاز و سیر را به آن اضافه کنید. ۵ الی ۱۰ دقیقه این ترکیب را هم بزنید تا بافت نرمی پیدا کنند. گوشت چرخکرده، سس سویا، نمک و فلفل سیاه را به پیاز و سیر اضافه کنید. اجازه دهید مواد ۵ الی ۱۰ دقیقه، تا زمانیکه گوشت قهوهای رنگ شود، روی شعله بماند.
قسمت داخلی گوجهفرنگیها را که در کاسه قرار داده بودید، به مخلوط گوشت اضافه کنید. بگذارید گوشت به مدت ۱۵ دقیقه با آب گوجهفرنگی بپزد. سپس برنج را به این ترکیب اضافه کنید. ماهیتابه را از روی حرارت بردارید. مقداری از مواد را با قاشق داخل گوجهفرنگیها بریزید و سر گوجهها را روی آن قرار دهید. همین کار را با فلفلها هم تکرار کنید و روی دلمهها روغن زیتون، نمک و فلفل بریزید.
دلمهها را داخل فر قرار دهید و اجازه دهید به مدت ۳۰ دقیقه داخل فر بمانند. سپس دلمهها را برگردانید و ۳۰ دقیقهی دیگر داخل فر بگذارید تا خوب پخته و نرم شوند.
بریام (Briam)، سیب زمینی و کدوی تنوری به سبک یونانی
مواد لازم برای تهیه بریام
- ۱ کیلوگرم سیبزمینی پوستکنده و خردشده
- ۴ عدد کدوی بزرگ و خردشده
- ۴ عدد پیاز قرمز کوچک و خردشده
- ۶ عدد گوجهفرنگی رسیده و پوره شده
- یک دوم پیمانه روغن زیتون
- ۲ قاشق غذاخوری جعفری تازه و خردشده
- نمک دریایی و فلفل سیاه به مقدار لازم
رسپی بریام
سیبزمینی، کدو و پیاز قرمز را در ظرف مخصوص فر، فر را روی ۲۰۰ درجهی سانتیگراد قرار دهید.اگر لازم شد از ۲ ظرف استفاده کنید. پورهی گوجهفرنگی، روغن زیتون و جعفری را روی کدوها و سیبزمینیها بریزید. با نمک و فلفل این ترکیب را طعمدار کنید. مواد را با هم ترکیب کنید تا تمام سبزیجات به طور یکسان طعمدار شوند.
ظرف را داخل فر قرار دهید تا به مدت ۱ ساعت یا بیشتر در فر بماند تا سبزیجات خوب پخته شوند و رطوبت مواد گرفته شود. پیش از سرو کردن اجازه دهید کمی غذا سرد شود و به دمای اتاق برسد.
غذاهای دریایی یونان، طعمهایی به وسعت تاریخ
درک فرهنگ غذایی یونان، فقط و فقط در خاک این سرزمین کهن ممکن است.
-
صدفهای یونانی
صدفها که همیشه در مناطق خاصی از یونان خورده میشدند، اکنون بخشی از جریان اصلی فرهنگ غذایی این کشور هستند و تقریبا در همه رستورانهای دریایی به صورت بخارپز یا شیوههای دیگر سرو میشوند.
اگر میخواهید طعم واقعی دریای غنی یونان را بچشید، حتما یک بشقاب صدف سفارش دهید و آبی که به گوشت این صدفها آغشته است را بنوشید. صدفهای ماده به رنگ نارنجی و صدف های نر زرد رنگ هستند. در آشپرخانههای یونان، پوستههای آبی صدفها را، به طور دقیق تمیز میکنند و سپس در سس گوجه و پنیر میپزند.
-
ساگاناکی یا میگوی یونانی
میگوی یونانی یا همان (saganaki) معمولاً به عنوان پیشغذا سرو میشود، ولی خودش به اندازه یک وعده غذایی غنی است. این غذا را در یک ماهیتابه کوچک دو دسته ، به نام ساگانی درست میکنند. طبق دستورالعمل سنتی و محبوب یونانیها، میگوها ابتدا به روغن زیتون مرغوب و نوشیدنی معروف یونان، “اوزو” آغشته و بعد با سس تند گوجه فرنگی و ادویه و گیاهان تازه و پنیر فتای شور ترکیب میشوند. این غذا را در کاسههای سرامیکی و به صورت داغ سرو میکنند.
-
پاستای خرچنگ یونانی
دریای اژه دارای چندین خرچنگ خوشطعم است که میتوان آنها را با هر نوع پاستای تازهای ترکیب کرد. این غذای ترکیبی که به اسم پاستای خرچنگ یونانی سرو میشود، نماینده دستپخت اصیل این سرزمین است و تمام عطرها و رایحههای مدیترانهای را یک جا دارد.
سس پاستای خرچنگ بخش مهمی از این غذاست که معمولاً از سیر، پیاز، رازیانه و گوجهفرنگی تازه تهیه میشود.
-
ماهی مرکب سرخشده
این یکی از محبوبترین خوراکیهای یونانی است که در طول تابستان در همه رستورانهای دریایی یونان، موجود است. برای تهیه این حلقههای تُرد ماهی مرکب، آرد و مخلوط چاشنیهای گوناگون را با هم ترکیب میکنند و ماهیها را در آن میغلطانند و سرخ میکنند. این غذا معمولاً با برشی از لیمو و یک سالاد سنتی یونانی سرو میشود. حتما این غذا را امتحان کنید تا بدانید چرا از نظر بسیاری از مردم، ماهی مرکب سرخ شده بهترین غذای تابستانی یونان به حساب میآید.
-
لاوراکی
ماهی خاردار یونانی (لاوراکی) یک غذای بسیار محبوب در جزیره سفالونیا است. لاوراکی گریلشده را همراه سیر، ادویه و گیاهان تازه در پوشش های روغنی میپیچند و حرارت میدهند.
-
کولی سرخشده یونانی
ماهی کولیهای یونانی (آنچووی) بسیار خوشمزه و سالم هستند و یکی از ارزانترین ماهیهای یونان به حساب میآیند. این وعده غذایی، مناسب کسانی است که از مشکلات قلبی رنج میبرند، زیرا این آبزیان حاوی اسیدهای چرب امگا 3 هستند و در کنار روغن زیتون با اسیدهای چرب امگا 9 فوایدشان چند برابر میشود.
-
ماهی کاد یونانی با سس سیر
پیشینه این غذای دریایی به زمانهایی برمیگردد که از نمک به عنوان نگهدارنده مواد غذایی استفاده میشد، زیرا یخچالی در کار نبود. امروزه خاگینه ماهی کاد، در تمام فصول سال در یونان یک غذای بسیار محبوب به حساب میآید. برای تهیه این خوراک باید ماهی کاد نمک سود شده را به مدت 48 ساعت پیش از سرو، در آب خیساند.
-
ماهی مرکب یونانی با اسفناج
غذای دریایی ماهی مرکب با اسفناج از خوراکهای محبوب یونانی است که راحت و سریع طبخ میشود. در این غذا اسفناج مقدار زیادی آهن به شما میدهد و خود ماهی هم پروتئین بدنتان را فراهم می کند. این ترکیب در کنار شوید تازه، برگهای گیاهان خلیج، روغن زیتون ناب یونان، گوجه فرنگی تازه و آب لیمو طعم بی نظیری را به شما هدیه میکنند.
-
اختاپوس یونانی با پاستا
اختاپوس با پاستا از غذاهای کلاسیک یونانی است. ترکیب اختاپوس آبدار با سس خوشرنگ گوجهفرنگی تازه و پاستا شگفتانگیز است. این خوراک را با نان تازه، یک سالاد یونانی خوشمزه و یک لیوان اوزو سرو میکنند.
-
سالاد یونانی خرچنگ
طعم دلپذیر و اصیل دریای مدیترانه در این خوراک سنتی جان میگیرد و تجربهای به یادماندنی برایتان خلق میکند. مواد اصلی این سالاد افسانهای ترکیبی است از گوشت خرچنگ همراه با مقدار زیادی مایونز، آب لیمو، گوجه فرنگی، پیاز و گیاهان معطر.
غذاهای یونانی، طعمهایی با چاشنی شرق و غرب
غذاهای یونانی تاریخ پر فراز و نشیبی داشتند و از دل فرهنگهای مختلفی بیرون آمدند. در این غذاها رد پای طعمهای شرقی به خوبی دیده میشود. بعدها آشپزهای یونانی، پای این غذاها را به رستورانهای اروپایی باز کردند.
-
تراماسالاتا (Taramasalata)
این غذا را با ماهی، روغن زیتون و آبلیمو درست میکنند و به آن خامه، نمک و ادویههای مختلف میزنند. تراماسالاتا در رستورانهای فرانسه و رومانی هم هست، اما طعم یونانی آن متفاوتتر است. گاهی به این غذا سبزیجات هم اضافه میکنند تا معطر شود.
-
ساگاناکی (saganaki)
در نگاه اول این غذا چیزی به جز پنیر سرخ شده نیست، اما وقتی طعمش را بچشید، تا آخر سفر، مهمان بشقاب غذایتان میشود.
در این غذا پنیر را به قدری سرخ میکنند که کاملا ترد شود، نوع پنیر با توجه به سلیقه آشپز، متفاوت است. بیشتر رستورانها این غذا را با پنیر هالومی یا پنیر گرویر درست میکنند. در بعضی رستورانها، این غذا همراه گوجه فرنگی، میگو و صدف آماده سرو میشود.
-
لوکومادس (Loukomades)
تاریخچه دونات یا همان لوکومادس یونانی، به اولین بازیهای المپیک برمیگردد. در آن زمان ورزشکاران علاقه زیادی به این غذا داشتند و برای آنها غذای ویژهای به حساب میآمد. البته مردم عادی هم این غذا را میپختند.
لوکومادس از خمیر مخصوص، دارچین، گردو و عسل درست میشود. این غذا که امروزه آن را در دسته شیرینیها میگذاریم، دو ظاهر متفاوت دارد. در مدل سنتی آن را به شکل توپهای کوچک درست میکنند اما شکل مدرنتر آن شبیه دونات است.
این شیرینی معمولاً با پودر قند یا شربت غلیظ شده سرو میشود. ترکیب قهوه و لوکومادس میتواند یکی از خوشمزهترین صبحانههای دنیا باشد!
-
باقلوا
باقلوا نشانهای است از پیوند فرهنگها در یونان. تاریخچه این نوع باقلوا به امپراتوری عثمانی برمیگردد و این روزها یکی از شیرینیهای محبوب ترکیه است. اما یونانیها سعی کردند ظرافتهای آشپزیشان را روی باقلوا هم اجرا کنند تا طعم تردتر و بهتری پیدا کند. این باقلوا معمولا از 33 لایه خمیر، آجیل، دارچین، عسل و شربت گلاب درست میشود و از دسرهای محبوب در یونان است.
-
سالاد یونانی
در سالاد یونانی اثری از کاهو نیست، بلکه با دیگر سبزیجات محلی مثل گوجه فرنگی، خیار و پیاز درست میشود. پنیر فتا و زیتون، نمک و روغن زیتون این سالاد را تکمیل میکنند.
در بیشتر کشورها، سالاد به عنوان یک رژیم غذایی برای کاهش وزن به حساب میآید اما جالب است بدانید که این طرز فکر در یونان جایی ندارد، بنابراین سالادشان را پر میکنند از روغن زیتون و پنیر.
-
موساکا (Moussaka)
موساکا محبوبترین غذای یونانی است. این غذا شباهت زیادی به لازانیا دارد، فقط به جای پاستا از لایههای بادمجان استفاده میشود. گوشتی که در موساکا میریزند، معمولاً گوشت بره است که با دارچین و سیر مزهدار شده. لایه آخر موساکا با سس بشامل پوشیده میشود تا طعم این غذای افسانهای را کامل کند.
-
سوولاکی (Souvlaki)
سوولاکی در غذافروشیهای کنار خیابان به راحتی پیدا میشود و اغلب رستورانهای یونان هم این غذا را سرو میکنند. سوولاکی با انواع گوشت قرمز یا گوشت مرغ درست میشود اما این غذا مدل گیاهی هم دارد که مخصوص گیاهخواران است و از بادمجان، فلفل و قارچ تهیه میشود.
توصیه میکنیم این غذا را با نان پیتا، سیبزمینی سرخ شده و سس تزاتزیکی بخورید. این ترکیب رویایی به اسم ژیرو، در اغذیه فروشیها و رستورانها موجود است.
-
دلمه (Dolmadakia)
دلمه نشان دیگری از تلفیق فرهنگی و طبیعت متنوع غذاهای یونان است. دلمه یونانی شباهت زیادی به دلمه ایرانی دارد. در این غذا مخلوط گوشت و برنج را وسط برگ انگور میگذارند و بعد برگ را به دور مواد میپیچند. دلمهها معمولا همراه لیمو و گاهی سس تزاتزیکی سرو میشوند
-
تیروپیتا
تیروپیتا یا پای پنیر یک میان وعده محبوب و رایج در یونان است. برای درست کردن آن، پنیر فتا، کره ذوب شده و روغن زیتون را بین لایههای خمیر میریزند و داخل فر میگذارند. مردم محلی پای پنیر را برای صبحانه یا به عنوان میان وعده قبل از ناهار میخورند.
-
هشت پا کبابی
اختاپوس کبابی مختص یونان نیست، اما یونانیان نسخه خاصی از آن را درست میکنند. رستورانهای یونانی هشت پا را با عنوان “از دریا به میز غذا” سرو میکنند، به این معنی که صید هشتپای همان روز را به مشتریان میدهند.
۱. ژیرو (gyro)
ژیرو گوشتی است که به صورت عمودی سرخ میشود.سپس بریدههایی از این گوشت در نان پیتا (pita) به همراه مخلفات قرار داده میشود. سس، گوجه فرنگی، پیاز، کاهو و اغلب چیپس یا سیب زمینی سرخ شده. این غذا خیلی ارزان و خوشمزه است.
۲. سوولاکی (Souvlaki)
سوولاکی به معنای سیخ کباب است و منظور هر چیزی است که با سیخ کباب درست میشود (گوشت بره، جوجه، خوک و غیره).
۳. کباب
کباب، گوشتی به شکل دراز است؛ کمی مانند همبرگر. برای درست کردن کباب، گوشت فشرده میشود و به شکل سوسیس در میآید.
۴. ساگاناکی (Saganaki)
ساگاناکی، پنیر سرخ شده است. توضیح بیشتر دادیم.
۵. تیروکروکتس (Tirokroketes) / اسفوگاتا (Sfougata)
گلولههای پنیری سرخ شده که در دهان آب میشوند! اسفوگاتا از پنیر محلی درست میشود ولی تیروکروکتس معمولا در خودش پنیر مخلوط دارد.
۶. رویتوکفتدس (Revithokeftedes)
مثل همان فلافلی است که در خاورمیانه پخته میشود. این غذا، با نخود سرخ شده به همراه مخلوط ادویهای که مخصوص یونان است، تهیه میشود.
۷. فتا مه ملی (Feta Me Meli)
فتا در فر کیک پزی درست شده و سپس با عسل سرو میشود. این خوردنی را میتوان به عنوان دسر یا یک غذای کامل صرف کرد. تعادل ظریفی میان فتای شور و عسل شیرین وجود دارد و طعمی به یاد ماندنی برایتان به یادگار باقی خواهد گذاشت.
۸. موساکا (Mousakka)
موساکا شبیه به لازانیا (lasagne) بدون پاستا است و با بادمجان سرخ شده، گوشت، گوجه فرنگی، پیاز، سیر، سیب زمینی، سس بشامل (béchamel) و پنیر پخته، تهیه میشود و معمولاً لایههایی از پنیر روی آن قرار داده میشود.
۹. تیروپیتس (Tiropites)
تیروپیتس عبارت است از شیرینیهای مثلثی ساخته شده از فیلو (filo) – لایههای خمیر نازک پخته شده – و ترکیب خوشمزه ای از پنیر یونانی. خیلی ساده و در عین حال خوشمزه است.
۱۰. تزاتزیکی (Tzatziki)
یونانیها آن را با ماست یونانی میپزند. اصولاً تزاتزیکی عبارت است از ماست و خیار و سیر. خوردن آن با گوشت، سبزی، نان پیتا یا حتی به تنهایی خیلی مزه میدهد.
دیدگاهتان را بنویسید