نگهداری از درختان و بوتهها با کمک هرس کردن
هرس درخت یکی از متداولترین کارها برای حفظ و نگهداری از فضای سبز است. باوجود آنکه درختان جنگلی با تنها تغییراتی که طبیعت در آنها ایجاد میکند بهخوبی رشد میکنند، درختان و بوتههایی که در شهرها و باغها کاشته میشوند نیاز به توجه بیشتری دارند تا ساختار زیبا و یکپارچگی خود را حفظ کنند.
فواید هرس درختان
نگهداری از درختان و بوتهها با کمک هرس کردن به آنها کمک میکند تا سالمتر و بهتر به نظر برسند. هرس درخت ها و بوتهها بهطور مناسب فواید فراوانی برای آنها دارد، ازجمله:
-
بالا بردن امنیت
با هرس کردن شاخههای پایینی درختان مانع از برخورد آنها به اتومبیلها و عابرانی که از کنار این درختان میگذرند میشوید. همچنین اگر این درختان و بوتهها بر سر پیچ خیابان روییده باشند ممکن است باعث مختل شدن دید رانندگان شوند. پس لازم است با هرس بهموقع این درختان امنیت کسانی که از کنار آنها عبور میکنند تأمین شود.
-
تقویت رشد درختان
بوتههای رهاشده که بیشازحد رشد کردهاند را میتوانید با هرس مناسب به درختچههای چند ساقهای زیبا و کوچک تبدیل کنید. کافی است شاخههای پایینی آنها را قطع نمایید و کمی به شاخههای بالاتر سروسامان دهید. این کار بهمراتب بهتر از ریشه درآوردن این بوتهها و کاشتن گیاه دیگری بهجای آن است.
-
کمک به رشد درختان
با هرس کردن درخت تعیین میکنید که شاخههای جدید در کدام جهت رشد کنند. هر موقع که شاخهای را قطع میکنید مانع از رشد کردن آن در آن جهت میشوید و باعث میشوید شاخه بعدی در جهت دیگری رشد کند. بنابراین با هرس درخت های جوان به شیوه مناسب میتوانید به ساختار آنها شکل زیبایی بدهید.
-
مانع از رشد درختان بهطور نامطلوب میشود
با هرس درخت ها در دورههای منظم رشد ناخواسته شاخ و برگ درختان را کنترل میکنید. کافی است شاخههایی که کج رشد کردهاند، بیشازحد نازک هستند و از درون ریشههای درخت روییدهاند را قطع نمایید.
-
با هرس درختان و بوتهها میتوان شکلهایی زیبا ساخت
میتوانید تعدادی از بوتهها و درختان نزدیک به هم را طوری هرس کنید که مانند یک پرچین در باغچه شما به نظر برسند. اگر هم به هنر شکل دادن به درختان علاقهمندید میتوانید با هرس درختان و بوتهها شکلهای مختلف و زیبایی بسازید.
-
افزایش میزان باروری درختان و بوته ها
گیاهان گلدار و برخی درختان میوه با هرس کردن بارورتر میشوند و محصولات باکیفیتتری را تولید میکنند. مثلاً لازم است گلهای خشکشده را در طول فصل گلدهی از بوتههای رز جدا کنید. برای درختان میوه هم لازم است با حوصله و دقت شاخههای نازک را جدا کنید. گرچه این کار به نظر خستهکننده میرسد، اما مزد آن را در فصل گلدهی و برداشت محصول دریافت خواهید کرد.
زمان هرس درختان
- درختانی که در بهار به تازگی جوانه زدهاند ممکن است در اثر هرس زودرس ضعیف شوند. هرس درختان جوان در اواخر تابستان مانع ضعیف شدن آنها میشود.
- هرس درخت بهمنظور تغییر ساختار و شکل آنها بهتر است به اواخر پاییز و پس از ریختن برگهای درخت موکول شود. زیرا در این حالت تنه و شاخههای درخت بهخوبی دیده میشوند.
- هرس کردن درختان و بوتههایی که در بهار گل میدهند را بلافاصله پس از خشک شدن و ریختن گلهای آنها انجام دهید.
- هرس کردن درخت ها و بوتههایی که در تابستان شکوفه و میوه میدهند را در زمستان و اوایل بهار پیش از جوانه زدن آنها انجام دهید.
- هرس درخت ها بهمنظور پاکسازی آنها باید زمانی انجام شود که شاخهها به پایینترین حد خود خم شده باشند.
هرس درختان و بوتهها در بهار
بهترین زمان برای هرس بسیاری از گیاهان بهخصوص درختان و بوتههای برگریز، اواخر زمستان یا اوایل بهار است. یعنی درست پیش از زمانی که آنها از خواب زمستانی بیدار میشوند و شروع به جوانه زدن میکنند. در این زمان سوز و سرمای هوا رو به کاهش گذاشته و کمتر احتمال دارد که گیاهان در نقاط بریدهشده دچار سرمازدگی شوند. درختان برگریز در این زمان برگی ندارند و شما بهخوبی میتوانید شاخههای شکسته و کج را ببینید و تصمیم بگیرید که رشد آینده شاخهها در چه جهتی باشد.
هرس درختان و بوتهها در تابستان
دومین زمان مناسب برای هرس درختان انتهای تابستان است. برخی از باغبانها درختان را بهمنظور کاهش حجم آنها در تابستان هرس میکنند. زیرا وقتی هنوز شاخ و برگ درختان پرپشت است سادهتر میتوان تعیین کرد که چه میزان هرس کردن لازم است. همچنین در این موقع از سال رشد گیاهان کند است و هرس باعث تحریک گیاه به رشد بیشتر نمیشود. بنابراین درختان برای مدت طولانیتری شکل دلخواه ما را حفظ میکنند.
هرس درختان همیشهسبز
درختان و بوتههای همیشهسبز برگریزی ندارند در طول ماههای زمستان به حالت نیمهخواب درمیآیند. درختان همیشهسبز از پهن برگان نظیر کاملیا و شمشاد گرفته تا گیاهان با برگ سوزنی مثل کاج و سرو را شامل میشوند. پهن برگان همیشهسبز را میتوان در انتهای زمستان و یا در طول تابستان هرس کرد. برای پهن برگان همیشه سبزی که گل میدهند باید دقت بیشتری به خرج داد و بهتر است پس از جوانه زدن هرس شوند.
درختان برگ سوزنی را بهتر است در سه سال ابتدایی پس از کاشت آنها هرس نمود و سپس آنها را به حال خود رها کرد. هرس درخت های برگ سوزنی اگر بیشازحد انجام شود برای آنها زیانآور است.
زمان هرس درختان
هرس درختان بزرگ مانند درختان گیلاس بزرگ به منظور کاهش اندازه آنها را در اوایل بهار در نظر بگیرید.
برای تحریک رشد شدید میتوانید در اواخر زمستان هرس کنید.
درنتیجه هرس زمستانه برای درختان جوان مفید است زیرا رشد شدیدی را ایجاد میکند. اگر میخواهید درختان میوه خود را کوچک نگهدارید، هرس تابستانه بهتر است.
فاکتورهای دیگری نیز وجود دارد که باید در انتخاب زمان هرس درختان میوه بهخاطر بسپارید.
هرس درخت میوه برای مدیریت انرژی درخت
بهطورکلی، هرس درختان میوه در زمستان باعث رشد شدید میشود درحالیکه هرس تابستان سرعت رشد را کاهش میدهد؛ اما چرا اینطور است؟ این مربوط به چرخه فصلی انرژی درخت شما است. هرس درخت میوه در زمان مناسب سال انجام میشود و به تولیدکنندگان کمک میکند انرژی درختان میوه خود را مدیریت کنند.
هرس درخت میوه در زمستان
در پاییز، درختان میوه انرژی برگهای سرسبز خود را برای ذخیرهسازی زمستان به سیستم ریشهای میرسانند. وقتی انرژی از برگها خارج شد، برگها زرد و قهوهای میشوند و از روی درخت میریزند.
درختان میوه در ماههای زمستان بهسختی رشد میکنند. بنابراین، درخت شما فقط درصد کمی از مواد مغذی ذخیره شده خود را برای زنده نگه داشتنش در طول زمستان استفاده خواهد کرد. بیشتر انرژی باقیمانده برای فصل بهار، هنگامیکه درختان میوه از خواب خارج میشوند، ذخیره میشود. جوانههای آنها باز میشوند و درختان برای تحریک شکوفه دهی، تولید برگ، شاخه و رشد ریشه به انرژی ذخیره شده خود نیاز دارند.
زمان مناسب برای هرس درختان میوه در زمستان
هرس زمستانی خارقالعاده است زیرا درخت در خواب زمستانی و بدون برگ، گل و میوه است. این بدان معناست که دیدن ساختار درخت و تصمیمگیری در مورد برش زدن آسان خواهد بود؛ و بااینحال، برخی از باغداران از هرس درختان میوه در اوایل زمستان اجتناب میکنند؛ زیرا در اوایل زمستان رشد شاخه به حداقل میرسد و درخت نمیتواند زخمهای ناشی از برشهای هرس را التیام بخشد. بااینحال، اواخر زمستان زمان بسیار خوبی برای هرس درختان است.
تحریک رشد با هرس زمستانی
هنگامیکه درخت خود را در اواخر زمستان یا اوایل بهار هرس میکنید، رشد در درخت تحریک میشود؛ زیرا درحالیکه شاخههای بدون کیفیت را حذف و بهترین شاخهها را برای نگهداری انتخاب میکنید. این بدان معنی است که هنگامیکه بهار فرامیرسد، درخت انرژی خود را برای رشد شاخههای بیکیفیت هدر نمیدهد و انرژی را برای رشد بهترین شاخهها متمرکز میکند.
به عنوان مثال اگر درخت میوه شما ۱۰۰ شاخه دارد؛ بنابراین نیاز است هر یک از این شاخهها رشد کنند وهر شاخه سهم کمی از انرژی ذخیرهشده را به دست بیاورد؛ اما پس از هرس، درخت شما فقط ۷۵ شاخه خواهد داشت و هر شاخه سهم بیشتری از این انرژی را به خود اختصاص میدهد تا بتواند رشد بهتری داشته باشد و میوهای باکیفیت بهتر تولید کند.
هرس درخت میوه در بهار
با نزدیک شدن فصل بهار، روزها طولانیتر و هوا گرمتر میشود و درخت شما از خواب خارج میشود. درخت در ریشههای خود انرژی یا قندهای ذخیره شده شگفت انگیزی دارد که از آنها برای تقویت رشد در بهار استفاده خواهد کرد. جوانههای درخت شما باز میشوند و برگها، شکوفهها، میوههای کوچک و شاخههای جدید به وجود میآیند.
زمان مناسب برای هرس درختان در بهار
بعضی از باغداران دوست دارند پس از باز شدن جوانههای درخت و ظهور شکوفهها و برگها، در بهار درخت را هرس کنند. مزیت هرس در این زمان این است که شما میتوانید شاخههایی را که در زمستان دوام نیاوردند شناسایی و حذف کنید. این امر مخصوصاً در مورد کسانی که درختان میوه حساس مانند هلو یا زردآلو میکارند بسیار صدق میکند.
هرس در بهار، بهاندازه هرس در اواخر زمستان، درختان را به رشد ترغیب نمیکند. به این دلیل که درخت قبلاً مقداری از انرژی ذخیرهشده خود را برای تولید برگ، شکوفه دادن و رشد شاخههای مختلف خود، قبل از هرس استفاده کرده است. اگر میخواهید درخت بزرگ شما جمع و جورتر شود، بهار زمان خوبی برای هرس یک درخت میوه بزرگ است.
هرس درخت میوه در تابستان
هنگامیکه رشد درخت در بهار کاهشیافته و مواد مغذی ذخیره شده به پایان رسید، درخت شما میتواند از بقیه تابستان برای ذخیره مجدد مواد مغذی خود استفاده کند. درخت شما اکنون به طور کامل برگ داده و از طریق فتوسنتز انرژی تولید میکند و مقداری از آن را برای تأمین رشد در تابستان استفاده خواهد کرد. انرژی باقیمانده در نهایت در زمستان، زمانی که چرخه دوباره شروع میشود، به ریشهها جذب میشود.
زمان مناسب برای هرس درختان در تابستان
هرس تابستان فواید زیادی دارد. ازآنجاکه درخت شما ذخیره انرژی ندارد و در نتیجه هرس تابستانه به شدت رشد نخواهد کرد، بنابراین این امر میتواند به شما در کاهش اندازه یک درخت بزرگ کمک کند. انتخابهای عالی برای هرس بهاره یا تابستانه شامل درختان گیلاس با شدت رشد بالا هستند که اگر به حال خود رها شوند میتوانند تا سهطبقه رشد کنند!
حتی اگر هرس اولیه شما در زمستان یا اوایل بهار انجام شده باشد، میتوانید هرس را در تابستان ادامه دهید. این زمان برای ازبینبردن شاخههای جدیدی است که شکسته، متقاطع (و رویهم ساییده میشوند) یا بیمار هستند.
هرس درخت میوه در پاییز
پس از تابش شدید آفتاب در تابستان، درخت مقدار زیادی غذا برای خود تولید کرده است. این کار را از طریق فتوسنتز انجام میدهد: فرایندی که درخت نور خورشید را به قندهایی تبدیل میکند که در برگها ذخیره میشوند. با خنک شدن هوا، درخت با انتقال این قندها به داخل ریشههای خود برای ذخیرهسازی زمستان، برای خواب آماده میشود.
چرا هرس درخت میوه در پاییز عاقلانه نیست؟
هرس پاییزه ایده خوبی نیست؛ به این دلیل که هروقت شاخهای از درخت را قطع کنید، شما یک زخم هرس ایجاد میکنید و در پاییز، رشد کند شده است و ممکن است درخت قادر به ترمیم جای زخم نباشد.
هرس درختان میوه بیمار
در زمستان، معمولاً مشاهده مشکلات بیماری آسانتر است، زیرا شاخههای درخت شما برهنه هستند. بااینحال، ممکن است تصمیم بگیرید تا اواخر زمستان صبر کنید تا اطمینان حاصل کنید که پس از آن زخم بهسرعت بهبود مییابد. همچنین، بیشتر بیماریها در ماههای زمستان خاموش هستند؛ اما اگر در زمستان یا تابستان شاخهای بیمار را مشاهده کردید، معمولاً بهتر است آن را از بین ببرید تا بیماری (مانند گره سیاه، شانکر یا آتشک) در داخل درخت و به درختان همسایه سرایت نکند.
نکته مهم این است که بتوانید مشکل بیماری را شناسایی کنید، بدانید که آیا هرس یک روش درمانی مؤثر است و بدانید که چه مقدار از شاخه را برای درمان بیماری قطع و هرس کنید.
نحوه هرس درختان میوه
هرس یک قسمت اساسی در مراقبت از درختان میوه است؛ اما اگر درخت میوه خود را بهدرستی هرس نکنید، میتوانید بیش از اینکه به آن کمک کنید به آن صدمه بزنید؛ بنابراین، اکنونکه میدانید چه زمان درختان میوه را هرس کنید، مهم است که یاد بگیرید چگونه درخت خود را هرس کنید. نکته مهم در جذاب و پربار نگهداشتن درختان میوه، هرس سالانه است. نگران نباشید، هرس، جراحی مغز نیست که قادر به انجام آن نباشید.
اکثر متخصصان باغبانی ممکن است به شما بگویند که میوههای مختلف به روشهای مختلف هرس میشوند که تاحدی درست است، اما یک فرایند ساده سهمرحلهای وجود دارد که برای اکثر قریب بهاتفاق درختان میوه مفید است.
در خارج از مناطق استوایی، بیشتر ما با درختان میوه دانهدار مانند (سیب، گلابی و به) یا میوههای هستهدار (هلو، گیلاس، زردآلو، آلو و…) سروکار داریم. این روش سه مرحلهای برای هر دو گروه جواب میدهد. هرچند هرس تابستان برای درختان مضر نیست، اما هرس در زمستان کار را آسان میکند و درخت بدون شاخ و برگ است و شما واقعاً میتوانید ببینید که چهکاری انجام میدهید.
۱: تمیزکردن
برای هرس کردن هرگونه چوبی که مرده، آسیبدیده یا بیمار باشد شروع کنید. آیا جوانه از پایه درخت نشأت گرفته است؟ در این صورت، آنها را حذف کنید – زیرا ازنظر فنی آنها ” مکنده” نامیده میشوند و منشأ آنها از پایه است نه از پیوندک که شاخههای میوه دهنده از آن نشأت میگیرند.
در مورد جوانههای مستقیم مشکوک که از برخی شاخههای اصلی رشد میکنند چطور؟ این شاخههای قائم، کاملاً عمودی یا ” watersprouts ” – نیز باید حذف شوند.
همه این مراحل هرس پاککننده بود. مهم است که شاخهها را به سمت اندام بزرگتری که از آن رشد میکنند هرس کنید و شاخهها را از ته هرس کنید و نگذارید مقداری از ته آن (ناخنک یا مهمیز) باقی بماند؛ زیرا اگر شاخهها را از ته قطع نکنید، این محل به دلیل رشد نکردن پس از مدتی میمیرد و پوسیده میشود و به مکانی برای ورود آفات و بیماریها تبدیل میشود.
۲: تنک کردن
هدف از تنک کردن، ورود نور و هوا به داخل سایبان است که باعث افزایش تولید میوه و کاهش مشکلات آفات و بیماریها میشود.
ابتدا شاخههایی را که به سمت پایین، به سمت مرکز درخت یا مسیرهایی با شاخههای دیگر، عبور میکنند، حذف کنید. هنگامیکه اینها را هرس کردید، عقب بایستید و نگاهی بیندازید. هدف این است که شاخههایی بافاصله یکسان و به شکلی دلپذیر، مانند فراکتال از مرکز بیرون بیایند.
آیا مکانهایی را مشاهده میکنید که چندین شاخه با یکدیگر رقابت کنند. بهعنوانمثال ممکن است دو یا چند شاخه از یک نقطه منشعب شوند و با یک زاویه کم با همدیگر رشد کنند، یا از نقاط مختلف اما بهصورت موازی، یکی معلق بر روی دیگری قرار دارد. در این صورت، شاخهها را بهجز یک شاخه تنک کرده و سالمترین شاخه با بهترین شکل زاویه را نگهدارید (تقریباً زاویه ساعت ۲ یا ۱۰ از مرکز درخت). زاویههای بازتر میتوانند هنگام میوه و باردهی سنگین شده و شکسته شوند و زاویههای بستهتر منجر به بوتهای و بلند شدن بیشازحد شاخهها میشود و در این شاخهها میوهها برای برداشت بیشازحد بالا هستند.
در مرحله بعدی، تنک کردن درخت را ادامه دهید تا فضای خوب بین ۶ تا ۱۲ اینچ در اطراف هر شاخه وجود داشته باشد. هرچه شاخهها کوچکتر باشند، میتوانند به یکدیگر نزدیکتر باشند؛ مانند هرس تمیزکننده تمام هرسهای تنک کننده باید با شاخه تراز باشند.
۳: سرزنی درخت (برگشت به عقب)
آخرین مرحله آسانترین مرحله است – شما در اصل درخت را کوتاه میکنید. ایده این است که بیرونیترین قسمت درخت را هرس کنید تا شاخهها بهجای رشد طولانی و باریک، کوتاهتر و ضخیم شوند. این باعث میشود که شاخهها زیر وزن میوه نشکنند، اما پومولوژیستها (میوهشناسان) به شما میگویند که این عمل همچنین باعث میشود هورمونهای رشد کمتری در تاج درخت فعال شوند و باعث ایجاد درختان کوچکتر و پربارتر شود.
سرزنی درخت به معنی قطع ۲۰ تا ۳۰ درصد از رشد سال گذشته است. شما میتوانید رشد سال گذشته را از رشد دو سال قبل با حلقه چروک پوست که هر ساقه را محاصره کرده تشخیص دهید. بسته به قدرت درخت، این ممکن است از دو اینچ (۵ سانتیمتر) تا ۴ فوت (۱۲۱ سانتیمتر) از نوک هر شاخه به عقب باشد.
برخلاف مراحل قبلی، این برشها بهنوعی در هر شاخه انجام میشوند. محل دقیق برش نیز مهم است. هر شاخه را در نقطهای بهاندازه یکچهارم اینچ بالاتر از جوانه هرس کنید و رو به جهتی باشد که میخواهید آن شاخه در سال آینده رشد کند. بهعنوانمثال، اگر شاخه دیگری در نزدیکی سمت چپ وجود دارد، هرس را به یک جوانه سمت راست شاخه برگردانید.
نکات مهم هرس درخت
قیچیهای تیز برشهای تمیز و آسان را ایجاد میکنند – اگر نمیدانید چگونه خودتان آنها را تیز کنید، بسیاری از فروشگاههای ابزار و ادوات کشاورزی این خدمات را با هزینه کمی ارائه میدهند.
بهعنوان یک معیار پیشگیری از بیماری، تیغههای قیچی هرس خود را به مدت ۳۰ ثانیه در محلول الکل ایزوپروپیل فرو کنید تا قبل از انجام هرس برای درخت دیگر، آنها را ضدعفونی کنید.
چوبهای هرس شده را از اطراف درخت جمع کرده و آنها را دور بیندازید – مخصوصاً اگر حاوی عوامل بیماریزا باشند.
استفاده از چسب هرس و باغبانی فراموش نشود.
جمعبندی
هرس یک قسمت اساسی در مراقبت از درختان میوه است. اگر میخواهید درخت جوان یا تازه کاشته شده شما سریعتر رشد کند برای تحریک رشد شدید میتوانید در اواخر زمستان آن را هرس کنید. این بدان معنی است که هنگامیکه بهار فرامیرسد، درخت انرژی خود را برای رشد شاخههای بیکیفیت هدر نمیدهد. در عوض، این انرژی را برای رشد بهترین شاخهها متمرکز میکند.
هرس درخت چگونه انجام می شود
در این مطلب سعی داریم تا به صورت تخصصی فرایند هرس درختان میوه را توضیح وهمچنین به معرفی انواع روش هرس درختان میوه به صورت منحصر به فرد بپردازیم، پس لطفا تا انتهای مطلب همراه ما باشید.
تعریف هرس درخت
هرس در زبان عامیانه به بریدن قسمت های اضافی درختان گفته می شود. این قسمت ها می تواند شامل شاخه و برگ شود. همچنین ممکن است قسمت هایی که هرس روی آن انجام شود زنده باشد و یا خشک شده باشند.
دلایل انجام هرس درخت میوه
هرس در درختان به منظور تقویت و فرمدهی به آنها صورت می گیرد. اما در درختانی که میوه خوراکی تولید می کنند، عمده استفاده از هرس به منظور کمک به تقویت و افزایش توان درختان برای تولید محصول صورت می گیرد.
همانطور که میدانید انرژی درختان در اثر فرایند سیتوپلاسم و فتوسنتز حاصل می شود و در نهایت به یاخته درختان منتقل می گردد. این انرژی می تواند از طریق نور آفتاب و یا کوددهی درختان میوه صورت گیرد.
در نتیجه رشد سلول های گیاهی جدید انرژی درختان بیشتر شده و در تمامی درخت پخش می شود. حال اگر بخواهیم توان درخت را در قسمتی مشخص که بیشترین باردهی را دارد که به اصطلاح شاخه های بارده درخت گفته می شود، جمع کنیم، شاخ و برگ اضافی را قطع کرده و توان درخت را در نقاط بارده درخت کنترل می کنیم.
زمان هرس درخت میوه به صورت عمومی
زمان هرس در درختان میوه به نوع درخت و فصل باردهی آن بر می گردد. گروه عمده ای از کشاورزان برای اکثر درختان میوه اواخر فصل تابستان را به منظور هرس فرمدهی انتخاب می کنند.
معمولا هرس باردهی که به نیت تقویت درختان برای شروع باردهی سالانه انجام می شود، یک تا دوماه قبل از شروع زمان باردهی انجام می شود. هس باردهی در درختان میوه تاثیر بسزایی در رشد و تولید محصولات آنها خواهد داشت.
هرس زمستانه یا به اصلاح هرس سیاه، نوعی از هرس است که بیشتر در فصل زمستان و زمانی که درختان در خواب زمستانه هستد انجام می شود. نوع دیگری از هرس، هرس سبز یا هرس تابستانه نام دراد که در فصل تابستان صورت می گیرد.
تاثیر هرس بر روی درختان میوه به صورت عمومی
هرس درختان میوه باعث تقویت بنیه درختان برای تولید محصولات خود می شوند. هر چه درخت انرژی و توان بیشتری برای تولید محصول داشته باشد، می تواند محصولات با کیفیت تر و بیشتری تولید کند.
این نکته مهم را به خاطر داشته باشید که هرس به تنهایی نمی تواند تضمینی برای تولید محصولات بیشتر باشد. بلکه مواردی مثل کودهی، آبیاری مناسب، نور کافی و… در کنار نوع نژاد درختان، می تواند مزارع پر سودی را به وجود بیاورند.
زمان و مراحل هرس درخت گردو
هرس در درختان گردو از جمله موارد مهمی است که می تواند علاوه بر تولید محصول به افزایش طول عمر درختان گردو نیز کمک کند. هرس درخت نهال گردو معمولا در 2 زمان انجام می شود.
هرس های درخت گردو به ترتیب
- هرس باردهی
- و هرس فرمدهی نام دارند.
هرس فرم دهی که معمولا در اواخر تابستان و شروع فصل سرما انجام می شود قسمت های از درختان که مانع رسیدن نور کافی به نقاط پایین تر می شود و یا تراکم آنها با درختان کناری زیاد است، قطع می گردد.
نوع دیگری از هرس، هرس باردهی نام دارد به صورت عمومی در اواخر زمستان انجام می شود. معمولا این نوع از هرس درخت گردو هر ساله باید انجام شود تا درختان با آمادگی انرژی کامل به فصل باردهی خود ورود کنند.
مراحل هر دو نوع هرس معمولا به این صورت است که شاخه های جانبی یا چسبیده به تنه اصلی به وسیله قیچی های باغبانی جدا می شوند.
اگر درخت بزرگ و یا سن بیشتری داشته باشد، معمولا از اره های دستی و یا برقی استفاده می شود. بعد از هرس درخت گردو قسمت های هرس شده باید به وسیله محافظی مثل چسب باغبانی پوشیده شود تا آلودگی به درون درختان نفوذ نکنند.
زمان و مراحل هرس درخت بادام:
بهترین زمان هرس درخت بادام زمانی است که این درختان در خواب زمستانی هستند. این زمان را می توان در یک بازه 4 ماهه و از ابتدای آبان تا اوایل اسفند ماه در نظر بگیریم.
هرس درخت بادام نیز به منظور افزایش توان آنها برای تولید محصولات بیشتر و با کیفیت تر انجام می شود و همچنین در بیشتر موارد، شاخه و برگ هایی که به بیماری مبتلا شده اند را به وسیله هرس کردن، قطع می کنیم.
جوانه زنی در درختان بادام بسیار است. به منظور فرم دادن به درخت بادام و بر اساس فواصل مشخص طبق الگوی کشت نباید درختان مانع از نور رسانی به درختان دیگر شوند.
به همین دلیل در سال های ابتدایی کشت باید جوانه ها و شاخه های نو را که ممکن است مانع از نور رسانی به درختان دیگر می شوند را قطع نماییم. معمولا در نهال بادام شاخه های اصلی کم می باشد. در نتیجه سایر شاخه ها به عنوان شاخه ی جانبی هستند و می توان انها را هرس کرد.
زمان و مراحل هرس کردن درخت انگور
هرس درختان انگور معمولا در زمستان و زمانی که نهال انگور هیچ برگی ندارند انجام می شود. به دلیل تراکم بسیار زیاد شاخ و برگ درخت انگور هرس انها کمی با دشواری همراه است.
نهال انگور از جمله درختان حساس و به زبان عامیانه زود رنج است. اگر در هرس دقت نشود و شاخه های اصلی به اشتباه قطع گردند، حتی ممکن است موجب خشکیدگی کامل درخت انگور شوند.
به دلیل خطراتی مثل خطر سرما زدگی درختان انگور بهتر است زمان هرس درخت انگور را به اواخر فصل سرما و یخبندان موکول کنید. این نکته را در نظر داشته باشید که هرس درختان انگور با توجه به نوع درخت انگور و اقلیم جغرافیایی کشت شده در آن می تواند بسیار متفاوت باشد.
نکات مهمی که در مراحل هرس درخت انگور باید در نظر داشته باشید شامل مواردی مثل:
- عدم قطع کردن شاخه های اصلی و شاخه های قدیمی تر،
- حذف جوانه های و شاخه های غیر سود ده و بدون بار که در اصلاح کشاورزی به آنها شاخه های عقیم گفته می شود، اشاره کرد.
زمان و مراحل هرس درخت پسته
همانند سایر درختان هرس درختان پسته نیز به 2 منظور کلی انجام می شود که:
- هرس فرمدهی
- هرس باردهی نام دارد.
برای هرس درخت نهال پسته باید از متخصصین در این زمینه کمک بگیرید زیرا هرس غیر اصولی می تواند موجب نابودی درختان شما شود. با توجه به اینکه عمده مواد معدنی و غذایی و همچنین آب مورد نیاز درختان از طریق خاک تامین می گردد، شاخه های پایینی درختان بیشتر رشد می کنند ولی شاخ های بالایی درختان کمتر از بقیه رشد می کنند.
در نتیجه بهتر است شاخه های ابتدای و نزدیک به خاک را قطع نمایید تا درخت پسته را در قسمت های انتهایی تقویت نماییم. بهتر است بدانید که بهترین زمان هرس درخت پسته اواخر زمستان و اوایل فروردین ماه است.
زمان و مراحل هرس کردن درختان هلو
تراکم شاخ و برگ در نهال هلو بسیار زیاد است. به همین دلیل توصیه می شود به منظور تهویه و گردش هوا و همچنین رسیدن نور کافی به سایر نقاط درختان، از هرس فرمدهی هر ساله بهره مند شوید.
بهتر است بدانید که درخت هلو در شیوع بیماری و آفات سرعت بسیار زیادی را دارند به همین دلیل کارشناسان کشاورزی توصیه می کنند، شاخه هایی که با سم پاشی بیماری آنها برطرف نمی گردد را هرس نمایید.
بهترین زمان هرس جهت درختان هلو اویل بهار و اواخر تابستان است. بعد از انجام هرس بهتر است قسمت هرس شده را به چسب باغبانی و یا پارچه ای تمیز بپوشانید زیرا این قسمت ها همانند زخم باز در بدن انسان هستند و خیلی زود بیماری می تواند به آنها ورود کنند.
زمان و مراحل هرس درختان شلیل
هرس در درختان شلیل نیز همانند درختان هلو است. عمده هرس در درختان شلیل به منظور برداشتن شاخه های بیمار و قطع آنها صورت می گیرد. زیرا سرعت شیوع بیماری در درخت شلیل بسیار زیاد است.
بهترین زمان هرس برای نهال شلیل اواخر زمستان و بعد از به اتمام رسیدن فصل سرما است. این نکته را فراموش نکنید که زمان گفته شده به صورت عمومی است و در تمامی درخت شلیل صادق نیست و هر نژادی با توجه به اقلیم خود ممکن است تفاوت هایی در زمان و نوع هرس داشته باشد.
زمان و مراحل هرس درخت انجیر
هرس درخت انجیر به روش های مختلفی انجام می شود که شامل:
- هرس پایه بلند،
- هرس بوته ای
- و هرس باردهی است.
در هرس نهال انجیر بهتر است شاخه های نزدیک به هم را قطع کرده و همچنین شاخه هایی با زاویه 45 درجه را جدا نماییم. زیرا این شاخه ها مانع از رسیدن هوا ونور کافی به شاخه های بارده می شود.
بهتر است بدانید بهترین زمان برای هرس درختان انجیر اواسط فصل بهار است. همچنین باید بدانید که درخت انجیر به آلودگی حساس است. درنتیجه بهتر است وسایل باغبانی و هرس خود را به صورت کامل ضد عفونی نمایید.
مراحل هرس کردن درختان سیب
هرس در درختان سیب بر خلاف سایر درختان میوه بهتر است هر ساله انجام نشود. به این دلیل که رشد شاخه های بارده در درختان سیب کمی کند تر از سایر شاخه ها است. در نتیجه بهتر است هر 3 سال یکبار اقدام به هرس نهال سیب کنید.
بهترین زمان هرس درخت سیب در اواخر تابستان و یا اوایل فصل پاییز است. در این احتمال بیماری و آلوده شدن درختان در پایین ترین سطح قرار دارد. همچنین شاخه ها و جوانه هایی که در فصل بهار همان سال رشد کرده اند و به عنوان شاخ و برگ اضافی شناخته می شوند به راحتی نمایان می شوند.
زمان هرس کردن درختان زردآلو
نهال زردآلو دارای 3 نوع هرس است که هرس فرمدهی، باردهی و هرس جوان سازی هستند. در مورد هرس فرمدهی و باردهی، بارها صحبت شده است اما هرس جوان سازی مربوط به شاخه های بارده ای است که رشد آنها کم ویا متوقف شده است.
این شاخه ها بهتر است قطع شوند تا شاخه های بارده جدیدی به وجود بیایند. توجه و رعایت فواصل بین شاخه ها نیز از اهمیت ویژه ای برخوردار است و بهتر است شاخه های نزدیک به هم را هرس کرد. بهترین زمان هرس درخت زردآلو اوایل بهار است.
زمان و نحوه هرس درختان انار
هرس درخت انار در سال های اول تا پنجم که به هرس فرمدهی مشهور است، از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در این سال ها درخت انار در حال شکل دادن به تنه و شاخه های اصلی می باشد.
هرس باردهی نیز هر ساله و به منظور تقویت درختان انار باید انجام شوند. در این هرس بهتر است شاخه های خشک و بیمار را از درخت جدا نماییم. هرس بارهی نهال انار یک نکته مهم دارد و آن عدم هرس درخت انار در فصول تابستان است. زیرا درخت انار به آفتاب شدید بسیار حساس است و له سرعت خشک می شوند.
زمان و نحوه هرس درخت آلو
هرس درخت آلو بهتر است در فصولی که این درختان در خواب هستند انجام شوند. شاخه های رویده شده بر روی تنه اصلی درخت آلو که نزدیکی زیادی به خاک دارند باید هرس و قطع شوند زیرا مانع از رسیدن مواد معدنی به قسمت های بالایی درختان خواهد شد.
بهترین زمان هرس برای نهال آلو یک ماه پس از تمام شدن و چینش کامل میوه الو است زیرا در این زمان درختان بارده و جوانه های عقیم جدید رشد کرده اند و به راحتی از یکدیگر قابل تفکیک هستند.
زمان و و نحوه هرس کردن درختان گیلاس
نهال گیلاس از جمله درختانی است که در برابر بیماری های قارچی و باکتریایی مقاوم نیست و زود بیمار می شود. این بیماری ممکن است در زمان هرس درخت گیلاس و در شاخه های هرس شده بیشتر نمایان شود.
اواخر تابستان و اویل بهار بهترین زمان برای هرس گیلاس است. به منظور هرس بهتر است علاوه بر هرس شاخه های نزدیک به هم وغیر بارده، شاخه های بارده نیز نوک چینی شوند تا قد درختان گیلاس به منظور رسیدن مواد معدنی مناسب و همچنین چیدن محصولات آن مناسب باشد.
زمان و نحوه هرس کردن درخت گلابی
هرس درخت گلابی به 2 شیوه هرس باردهی و هرس فرمدهی انجام می شود. شاخه های انتهایی درختان گلابی که در اصلاح به آنها کورسون می گویند محلی است که بیشترین هرس گلابی در آن ناحیه انجام می شود.
هرس باردهی در نهال گلابی با توجه به نوع درخت و نژاد آن متفاوت است. اما به صورت نرمال، شاخه هایی که بارده نیستند و زاید محسوب می شوند، همچنین شاخه های باردهی که محصول با کیفیتی ندارند و به شاخه های ضعیف مشهورند باید هرس شوند.
توجه داشته باشید که مناسب ترین زمان برای هرس درخت گلابی در فصل زمستان و زمانی که درختان درخواب زمستانی هستند می باشد.
زمان و نحوه هرس کردن درختان توت
هرس درخت توت در سال های اولیه کشت از اهمیت ویژه ای برخوردار است. از آنجایی که درختان توت به ذاته درختان بلند قدی هستند بهتر است در سال های5 سال اول کشت نهال توت هرس ساقه اصلی را انجام دهیم.
آلودگی باکتریایی از جمله بیماری های شایع درختان توت است و بهتر است قبل از هرس درخت توت، وسایل باغبانی خود را با مواد ضد عفونی کننده و یا آب جوش ضد عفونی کنید. به یاد داشته باشید که بهترین زمان هرس درختان توت اوایل فصل پاییز است.
زمان و نحوه هرس کردن درختان گوجه سبز
هرس درختان گوجه سبز نیز همانند درختان آلو است و به همان روش انجام می شود. اما این نکته مهم را فراموش نکنید که هنگام هرس در نهال گوجه سبز در شاخه های اصلی، نباید جوانه ها را به صورت عمقی هرس کرد.
در این حالت ممکن است درختان شما بیمار و یا خشک شوند. زمان هرس درخت گوجه سبز نیز اواخر فصل زمستان و ابتدای فصل بهار است.
زمان و نحوه هرس کردن درختان انبه
هرس درخت انبه برخلاف تمامی درختان میوه ممکن است برای کشاورزان خطرات جانی به همراه داشته باشد. نهال انبه دارای یک ماده شیمیایی به نام اوروشیول است که اگر با استنشاق شود و یا با بدن هرس کننده تماس پیدا کند می تواند موجب مسمویت های شدید گردد.
بهتر است هنگام هرس، بدن و راه تنفسی شخص هرس کننده کاملا پوشیده باشد. بهتر است هرس درختان در سال سوم به بعد و پس از شروع باردهی انجام شود. زیرا قبل از آن به طور معمول شاهد شاخه های اصلی خواهیم بود وشاخه های زاید رشد زیادی نخواهند داشت. بهترین زمان برای هرس درخت انبه اوایل تابستان است.
زمان و نحوه هرس کردن درختان خرمالو
درخت خرمالو در سال یک بار نیازمند هرس می باشد. سالانه و به منظور فرمدهی و کمک به فرایند باردهی و توان نهال خرمالو یک ماه قبل از فصل باردهی هرس درختان خرمالو انجام می شود. زمان مناسب برای هرس درخت خرمالو اوایل اردیبهشت ماه می باشد.
زمان و نحوه هرس کردن درختان آلبالو
هرس درخت آلبالو باید هر ساله انجام شود. هرس فرمدهی در درخت آلبالو با توجه به تراکم شاخ و برگ در این درخت میوه، از اهمیت بیشتری برخوردار است. شاخه های که نزدیک به هم هستند و یا شاخه هایی که باردهی کمی و بی کیفیتی دارند باید در زمان هرس نهال آلبالو قطع شوند.
زمان و نحوه هرس کردن درختان ازگیل
درخت نهال ازگیل از آنجایی که شاخ و برگ اضافی کمتری دارند، نیازمند هرس سالانه نیستند و معمولا هر 3 سال یکبار و به منظور حذف شاخه های خشک و یا شاخه های بارداری که تولید محصول چندانی ندارند انجام می شود. بهترین زمان هرس درختان ازگیل در دوره خواب زمستانی این درختان می باشد.
نحوه هرس کردن درختان به
نهال به معمولا در سال هایی ابتدایی کشت به هرس ساقه احتیاج دارند. و از سال پنجم کشت به بعد به هرس شاخه و برگ نیازمند هستند. هرس درخت به دلیل عدم گستردگی شاخ و برگ آنها بسیار سریع انجام می شود و شاخ و برگ خشک شده وکم بار در فصل تابستان از آن جدا می شود.
زمان و نحوه هرس کردن درختان عناب
عمودی رشد کردننهال عناب برای کشاورزانی که این درخت را در زمین های کشاورزی می کارند از اهمیت ویژه ای برخوردار است. به همین دلیل در سال های اولیه کشت سعی می شود تا با هرس کردن قسمت هایی از ساقه اصلی درختان عناب، این مهم را فراهم آورند.بهترین زمان هرس درخت عناب در فصل زمستان است.
زمان و نحوه هرس کردن درختان فندق
هرس در درختان فندق به صورت تدریجی و مرحله به مرحله انجام می شود. در سال های ابتدایی کشت نهال فندوق معمولا اقدام به هرس شاخ های اضافی می شود و پس از چند سال هرس شاخ و برگ های جانبی نیز انجام میی شود.
نوک چینی در شاخه های بارده در درختان فندوق مرسوم است و از سال پنجم کشت نهال فندق به بعد هر 3 سال یکبار و به منظور تقویت درخت و شاخه های بارده آن انجام می شود.
جمع بندی هرس درختان میوه
در این مطلب که به صورت تخصصی و علمی گرد آوری شده بود به معرفی هرس و انواع روش های آن در بیش از 20 نوع از درخت میوه پرداختیم. در نهایت این نتیجه را می گیریم که هرس انواع درخت بسیار متفاوت است.
همچنین بسیاری از درختان به روش های خاص و به خصوصی هرس می شوند. امروزه هرس کردن درختان کار اصولی و نیازمند توانایی و تجربه است. هرس غیر اصولی می تواند درختان شما را ضعیف و بیمار سازد.
جهت مشاهده دوره های آموزشی بر روی این لینک کلیک نمایید.
دیدگاهتان را بنویسید