اصول کوددهی به درختان و گیاهان همراه با انواع آنها
اصول کوددهی به درختان و گیاهان همراه با معرفی انواع آنها
درختان باغ و باغچه علاوه بر نگهداری های متداول مانند هرس کردن و آبیاری نیازمند کود دهی هم هستند. یکی از راه های رشد مناسب و بارور کردن گیاهان و درختان استفاده از کود مناسب است، اما باید مراقب باشید که مقدار و زمان کود دهی را حتما مدنظر قرار دهید.
انواع کود
کود در در واقع به هر نوع ماده آلی یا معدنی یا بیولوژیکی گفته می شود که دارای عناصر مغذی و تقویت کننده برای خاک باشد و موجب بالا بردن حاصلخیزی خاک و همچنین با مراقبت گیاهی باعث افزایش عملکرد کیفی و کم محصول شود. کودها به چند دسته مهم تقسیم می شوند.
- کود حیوانی
- کود ارگانیک
- کود شیمیایی
کود حیوانی
کود حیوانی که یکی از معروف ترین انواع کود است که در زمین و باغچه های بسیاری از ما نیز استفاده می شود، بیشتر از فضولات حیواناتی مانند گاو و گوسفند، اسب و مرغ تهیه می شود که به دلیل مواد مفیدی که برای خاک دارد،کود حیوانی به علت دارا بودن حجم وسیعی از مود آلی و غذایی باقی مانده که برای غنی کردن خاک مفید است.
کود ارگانیک
کود ارگانیک نیز همانطور که از نامش بر می آید، کودی کامل طبیعی بدون افزودن هیچ گونه ماده شیمیایی و مصنوعی است که در واقع از فضولات حیوانی و گیاهی یا ترکیبی از این دو به همراه مواد موجود در طبیعت تولید می شود.
کود شیمیایی
کود شیمیایی نیز از مواد شیمیایی مختلف و درصد خلوص متفاوت تشکیل شده است. که این درصد خلوص بر زمان کوددهی، نحوه پخش و اثربخشی آن روی گیاهان مختلف تاثیرگذار است.
کود شیمیایی، از مواد معدنی تشکیل شده که به آسانی تجزیه و جذب می شوند و به صورت صنعتی تولید و به اشکال مختلفی مانند پودر، گرانول، محلول و گاز عرضه می شوند.
بهترین زمان کوددهی گیاهان
کود شیمیایی به اشکال مختلفی نظیر پودر، گرانول، محلول و گاز عرضه میشوند.
برای جلوگیری از آسیب رساندن به درختان و گیاهان خود ابتدا لازم است که خاک خود را بررسی و آزمایش کنید تا دریابید که کدام کود برایش ضروری است. مقدار مناسبی از کود را در فصل بهار یا پاییز اضافه کنید تا موجب بازیابی قوای گیاهان و رشد بهینه آنها شوید.
چه زمانی نیاز به کوددهی حس می شود؟
اگر دیدید که درخت شما آسیب دیده یا دچار آفت شده یا رشد ضعیف دارد، نشانگر این است که درخت مواد مغذی مورد نیاز خود را دریافت نمی کند و نیاز است که از کود مناسب بهره مند شود.
از دیگر نشانه ها می توان به کوچک شدن و رنگ پریده شدن برگ ها اشاره کرد. درختان می توانند با قرار گرفتن در معرض آب و هوای خشن و سرد، انوع آفت ها و بیماری ها یا مواد شیمیایی آسیب ببینند و نیاز به استفاده از کود داشته باشند تا مواد مغذی موجود در کود را برای بهبود خود به کار گیرند.
زمان مناسب برای کوددهی
بسیاری بر این باورند که اوایل بهار و اواخر زمستان قبل از شکوفه دهی درختان است، اما اگر این زمان را از دست دادید، می توانید اوایل تابستان نیز این کار را انجام دهید. توجه کنید که اوایل پاییز یا اواخر تابستان زمان مناسبی برای کوددهی نیست.
اضافه کردن کود به خاک درختی که رشد خوب دارد می تواند نسبت مواد مغذی مورد نیاز را از حد لازم فراتر ببرد و موجب رشد افراطی گیاه و ضعیف شدن تنه شود.
خاک باید قبل از کوددهی تست شود
پیش از کود دهی گیاه را بررسی کنید که آیا اصلا به کود دهی نیاز دارد یا خیر. در صورتی که علائم بالا را مشاهده کردید، می توانید مطمئن شوید که زمان کوددهی فرا رسیده است.
همچنین می توانید مقداری از خاک را آزمایش کنید تا دریابید که چه میزان مواد مغذی در آن وجود دارد. برای به دست آوردن تعادل مناسب خاک می توانید کیت تست خاک را از فروشگاه های مربوط به لوازم باغبانی خریداری کنید و میزان PH خاک را اندازه بگیرید.
pH خاک باید بین ۶ تا ۶٫۵ باشد. خاک هایی که در میزان pH آنها بین این محدوده نباشد، نیاز به کود دارند.
توجه به سن درخت
همچنین لازم است که در زمان کود دهی سن درخت را نیز در نظر بگیرید. مسلما درخت جوانی که تنها یک یا دو سال از کاشت آن گذشته است، نیاز به کود دهی را حس نمی کند و به جایش بهتر است که بر کنترل علف های هرز و رطوبت کافی آن تمرکز کنید.
انتخاب کود مناسب
با توجه به نوع درخت و خاک و همچنین تست های مختلف و کمک از متخصصان نوع کود مناسب درخت باغ یا باغچه خود را انتخاب کنید. کودهای تولید شده متعادل کنونی حاوی مقادیر مساوی از نیتروژن، فسفر و کلسیم هستند که روی برچسب آنها نوشته شده و برای هر نوع درخت میوه ای مناسب هستند.
مخلوط کردن کود با آب و ریختن پای درخت یا باغچه
قبل از انجام این فرآیند حتما دستکش به دست کنید و میزان مناسبی از کود را با آب مخلوط کنید. می توانید به دستورالعمل های ذکر شده روی کیسه کود در خصوص میزان اضافه کردن آب توجه کنید. اگر کود شما پودری نبوده و دانه ای است می توانید آنها را به همان صورت دانه ای دور درخت بپاشید.
کود را در فاصله ۱ -۲ فوت یا حداقل ۳۰ سانتی متری از دور درخت بریزید تا به تنه آن آسیب نرسد و ریشه ها را درگیر کند. برای میزان دقیق کود مصرف شده حتما به سن درخت و دستورالعمل ها در زمان کوددهی توجه کنید تا از مصرف بیش از اندازه آن خودداری کنید.
بهترین زمان کود دهی درخت و باغچه [پسته، گردو، میوه و مرکبات]
درختان نیز مانند موجودات زنده دیگر، برای رشد و باروری نیاز به مواد مغذی دارند.
بهترین زمان کود دهی درخت گردو
با وجود تنه سفت و سخت، درخت گردو نیز برای افزایش استحکام در مقابل عوامل تنش زای بیرونی، به کود دهی نیازمند هستند. کود دهی همچنین مواد مغذی مهمی به آنها می رساند، از رشد درختان حمایت کرده و به سلامت و سر زندگی کلی این گیاهان نیز کمک میکند.
لازم است بدانید که ماده مغذی اولیه و حیاتی درختان گردو به طور کلی نیتروژن است. به طوری که کود دهی مناسب این گونه از درختان، به نیتروژن بیشتر از هر عنصر دیگری نیاز دارد. اما پس از نیتروژن عناصر فسفر و پتاسیم نیز از اهمیت زیادی در کود دهی این درختان بر عهده دارند.
انواع نهال گردو پر طرفدار در دنیا
- نهال های گردو پکان و سانلند (مناسب کاشت در آب و هوای گرم)
- نهال های گردو ژنوتیپ برتر آریا، (مناسب کاشت در مناطق معتدل)
- نهال های گردو چندلر،هارتلی و پدرو (مناسب کاشت در آب و هوای نسبتاً سردسیر)
- نهال های گردو فرنور، اسرائیلی، کانادایی و خوشه ای (مناسب کاشت در مناطق سردسیر)
- و انواع دیگر نهال شامل لارا، پاریزین، هاروارد، سجنو، شیلی ..
افزایش باردهی درخت گردو
برای دستیابی به بیشترین میزان باردهی، درختان به مراقبت و رسیدگی درست و به موقع نیاز دارند؛ که با رعایت عوامل زیر قابل انجام است چرا که در کنار بهترین زمان کود دهی درخت گردو، این گونه به عوامل دیگری نیز نیازمند است:
-
آماده سازی خاک
برای کاشت نهال گردو، مناسب ترین خاک، مخلوطی از خاک شنی، لومیو رسی است؛ بهصورتی که خاک زیرین که در حقیقت محل رشد ریشههای درخت خواهد بود سفت و کلوخی نبوده و بهراحتی فضای رشد را برای آنها فراهم کند. به علاوه pH نیز تأثیر به سزایی در میزان جذب مواد معدنی خواهد داشت بنابراین سعی کنید pH خاک را در حدود 7-6 نگه دارید.
-
فاصله کاشت مناسب
فاصله کاشت، نقش تعیینکنندهای در جذب کافی نور خورشید و مواد معدنی داشته و شرایط رشد مناسب را برای همه درختان یک باغ گردو فراهم میکند. با رعایت فاصله کاشت نیز در زمان کود دهی درخت گردو، از نتیجه خوبی برخوردار می شوید. کارشناسان سازگار ترین فاصله برای کشت درختان گردو را 7 متر در 7 متر گزارش کرده اند.
-
هرس به موقع و صحیح
درختی که به درستی هرس شود تا 2 برابر باردهی بیشتری نیز خواهد داشت. با انجام درست و به موقع آن و همچنین با در نظر گرفتن بهترین زمان کود دهی درخت گردو، به بالاترین بازدهی خواهید رسید. هرس جامی شکل با محور تغییر می یابد، مناسب ترین حالت هرس برای درختان گردو است.
-
سمپاشی درختان گردو
باردهی بهتر و با کیفیت بالاتر درختان گردو، به سمپاشی نیاز دارد و بهتر است این فرایند پس از گذشت فصل سرما و قبل از متورم شدن و جوانه زدن گیاهان باشد. بنابراین در صورتی که بلافاصله آبیاری صورت نگرفته و بارندگی رخ ندهد، بهترین نتیجه را از سمپاشی خواهید گرفت.
-
آبیاری کافی
بخش زیادی از نیاز باغات گردو به آب، معمولاً به واسطه ی بارش های سالانه تامین شده و مابقی به روش های رایجی همچون ابیاری قطره ای، ابیاری تحت فشار، ابیاری حوضچه ای و یا کرتی قابل انجام است.
-
کود دهی در بهترین زمان
برای تعیین بهترین زمان کود دهی درخت گردو، همچنین مناسب ترین ترکیبات آن، بهترین روش آزمایش خاک است. به این ترتیب با دانستن نوع و میزان مواد معدنی موجود در خاک، میتوانید کود مکمل مناسب خاک را برای تقویت تغذیه باغستان خود، انتخاب کنید.
زمان کود دهی درخت گردو در 4 فصل
کود دهی اصولاً با هدف تغذیه گیاه و فراهم کردن کلیه مواد معدنی مورد نیاز آن انجام میشود، اما زمان کود دهی درخت گردو، به اندازه نوع کود اهمیت دارد، زیرا زمان تعیین میکند که آیا کود اثر مثبتی داشته باشد یا بالعکس، باعث تلف شدن هزینه و انرژی صرف شده باشد!
بر اساس سن و شرایط نهال، کود های مختلفی باید مورد استفاده قرار گیرند. در ادامه انواع کود های مورد نیاز این گیاه، بهترین زمان کود دهی درخت گردو، روش صحیح کود دهی معرفی میشوند:
زمان کود دهی در سالهای اولیه رشد نهال گردو
در ابتدای رشد نهال ها، هر دو نوع کود شیمیایی و آلی اما به کمترین میزان، باید به درخت داده شود. کارشناسان بهترین کود را N-P-K با نسبت 15-15-15 میدانند؛ که در سالهای اولیه بهتر است به میزان 113 گرم برای هر درختچه جوان، استفاده شود.
بهترین زمان کود دهی درخت گردو، جوان در دو زمان مشخص است. اولی در اواخر فصل بهار و دومی پیش از جوانه زنی نهال یعنی در طول فصل تابستان می باشد. به این منظور نیز پیشنهاد می شود که از روش چال کود استفاده شده و کود در سایه درخت چال گردد.
کود دهی ضروریترین عامل رشد درخت گردو
درخت گردو برای تقویت ریشه، رشد کافی، افزایش کیفیت محصول، باروری بیشتر و کسب مواد معدنی مورد نیاز خود، به کود دهی صحیح، به ویژه در اولین سال های کشت نیاز خواهد داشت. در نتیجه بهترین زمان کود دهی درخت گردو، دور از انتظار نیست.
مواد معدنی با اهمیتی که از طریق کود دهی در درسترس درختان گردو قرار میگیرند
- نیتروژن: این ترکیب معدنی به عنوان عنصر اصلی کلروفیل، باعث افزایش رشد گیاه و به دنبال آن افزایش باردهی درختان خواهد شد.
- فسفر: فسفر یک جز کلیدی در جذب نور خورشید است. به علاوه به عنوان کاتالیزوری موثر، در تشکیل ترکیبات حیاتی گیاه نیز تاثیر دارد.
- پتاسیم: پتاسیم ترکیب اساسی رشد، تولید مثل و مقاومت گیاه دانسته میشود. این عنصر در تولید سلولز، نقل و انتقال قند و نشاسته در گیاه نیز نقش دارد.
- روی: نقش اصلی عنصر روی افزایش باردهی گیاهان است. ترکیب روی، در شکل گیری پروتئین گیاهی تأثیر داشته و به فوتوسنتز بیشتر و بهتر درختان نیز کمک میکند. این عنصر در زمان کود دهی درخت گردو، کمک شایانی به باغداران می کند.
- منگنز: عنصر منگنز به عنوان عاملی حیاتی در تکثیر کلروفیل، احیای نیترات و تسریع و پیشرفت فرایند جوانی زنی شناخته شده است. منگنز همچنین در متابولیسم کربوهیدرات مهم بوده و باعث تبادل الکترون در چرخه فوتوسنتز میشود.
- مس: ریز مغذی مس، آنزیم ها را پر کار کرده و باعث افزایش طعم، بو و رنگپذیری میوهها خواهد شد. این ترکیب با کمک به متابولیسم پروتئین ها، عضوی موثر در فوتوسنتز شمره میشود.
- بور: عنصر بور موجود در کود های شیمیایی، در حقیقت تغذیه حیاتی ریشه گیاه است که علاوه بر افزایش جذب پتاسیم و فسفر در آن، روی عملکرد ریشه و ساختار غشاهای سلولیاش نقش دارد.
- آهن: عنصر موثر در ساخت کلروفیل گیاهان، آهن است. این ترکیب که جز اصلی آنزیم ها و پروتئین ها است، نقشی حیاتی در فوتوسنتز و تنفس گیاهی بر عهده دارد.
کود دهی درختانی با سن بالای 15 سال
برای تقویت و افزایش باردهی پس از انتخاب بهترین زمان کود دهی درخت گردو، لازم است تا از نسبت های زیر برای تهیه کود مناسب هر 2 هکتار زمین، برای هر سال، استفاده میشود:
- حدود 1178 کیلوگرم آمونیوم سولفات
- حدود 908 کیلوگرم فسفر پنتا اکسید
- میزان 454 کیلوگرم پتاسیم سولفات (هر 3 سال)
اما اگر به جای کودهای معرفی شده، قصد استفاده از کود های سبز را دارید، با این روش، کاشت حبوبات در فصل پاییز است. سپس طی چند ماه بعد از کشت، پتاسیم فسفر به خاک اضافه میشود و نهایتاً درست قبل از گلدهی یعنی در فصل بهار (فروردین یا اردیبهشت ماه) زمین را شخم زده و گیاهان را در خاک قرار میدهند.
نکته:
- به ازای هر سالی که به سن درخت گردو شما افزوده خواهد شد، باید میزان کود مورد مصرف برای این درخت نیز تا حدود 10% افزایش یابد.
- یکی از عوامل موثر در افزایش اثر کود دهی، آبیاری سطحی و به اندازه پس از چال کود است که به انتقال مواد مغذی به همه نقاط خاک، کمک زیادی میکند.
- بهطور کلی، بهترین زمان کود دهی درخت گردو، محدوده بهار تا پاییز است. در حقیقت فصل سرما اصلاً مناسب کوددهی این درختان نیست!
بهترین زمان کود دهی درخت گردو
حیاتیترین ماده مغذی مورد نیاز این درخت نیتروژن است. بنابراین کود این درخت باید درصد نیتروژن بیشتری نسبت به فسفر و پتاسیم که نیازهای بعدی گیاه هستند، داشته باشد.
در درخت گردو، یکی از مهمترین فاکتورهایی که زمان و نوع کود را تعیین میکند، سن نهال گردو است.
زمان کود دهی درخت گردو تا 15 سالگی
بهترین زمان برای کود دهی به نهال و درخت جوان گردو طی دو دوره است. اولی در اواخر بهار و دومی پیش از جوانهزنی درخت (در طول تابستان) است. برای اینکار بهتر است از روش چال کود استفاده کنید. (کود را در سایه درخت چال کنید.)
زمان کود دهی درخت گردو بعد از 15 سالگی
بهترین زمان کود دهی درخت گردو در سه دوره در سال است. بهتر است دوز اول در اوایل فصل بهار و آخرین دوز نیز در طول فصل پاییز به درخت داده شود.
- توجه داشته باشید که با گذشت هر سال از رشد درخت گردو، باید میزان کود مصرفی را 10% افزایش دهید.
- به طور کلی زمستان فصل نامناسبی برای کود دهی به درخت گردو است.
- بهتر است کود دهی به درخت گردو را با روش چال کود (کود را در چالهای زیر سایه درخت چال کنید، اما توجه کنید که کود با ریشه گیاه برخورد نداشته باشد.) انجام دهید.
- پس از کود دهی، آبیاری به اندازه و سطحی چال کود، اثر زیادی بر تاثیر حداکثری کود بر رشد درختان گردوی شما دارد.
بهترین زمان کود دادن به درختان میوه
بهترین زمان کوددهی به درختان میوه مختلف از انار و آلبالو گرفته تا سیب و پرتقال تقریبا در یک زمان سال است و این زمان بهار است! به خصوص اوایل بهار که درختان پس از اتمام خواب زمستانی، شروع به جوانه زدن و شکوفه دهی میکنند.
کود دهی درختان میوه در پاییز
کود دادن، باعث رشد میشود درحالیکه درخت میوه باید طی مدت زمان کوتاهی بعد از پاییز، به خواب زمستانی برود. خواب زمستانی باعث توقف فعالیتهای درخت میشود و برای محافظت در برابر سرمای هوا و خاک در این فصل، ضروری است.
در واقع در پاییز درختان باید خود را برای مقابله با هوای سرد زمستان آماده کنند و رویش برگ، شاخه و جوانههایی که در نتیجه کود دهی در درخت ایجاد میشود، باعث به هم ریختن طبیعت درخت میوه در این فصل میشود.
روش کود دهی به درخت پسته
درخت پسته به کود زیادی نیاز دارد و کود حیوانی به تنهایی از عهده تامین مواد مغذی این درخت برنمیآید. برای تغذیه این درخت از دو کود دامی و شیمیایی در فصول مختلف سال به صورت زیر استفاده میشود:
- کود دامی در فصل پاییز
- کود شیمیایی در دو نوبت اسفند و خرداد
- همچنین در انتهای فصل بهار یعنی هنگامی که میوه درخت در حال پرشدن است، از روش محلول پاشی برای افزایش کیفیت و کمیت محصول این درخت استفاده میشود.
دادن کود آهن به درختان
آهن جزء ریزمغذیهای مورد نیاز گیاهان است. ریزمغذیها موادی هستند که گیاه نسبت به عناصر مغذی اولیه و ثانویه نیاز کمتری به آنها دارد.
آهن نقش زیادی در ساختار آنزیم سیتوکروم، تنفس و فرایندهای اکسید/ احیا و ساخت کلروفیل در گیاهان دارد و در صورت کمبود این عنصر مغذی، بسیاری از فعالیتهای درختان مختلف میشود.
آهن
بهترین زمان برای دادن کود آهن به درختان در اواخر زمستان و یا در اولین آبیاری فصل بهار است. برای این منظور شیاری به عمق 15-20 سانتیمتر در محدوده سایه درخت ایجاد کنید.
پس از ریختن کود در گودال، روی کود 10-20 لیتر آب و کود حیوانی پوسیده اضافه کنید و سپس روی آن را با خاک بپوشانید. البته بهترین روش برای دادن کود آهن به درختان استفاده از روش محلول پاشی روی برگها است.
کود دهی مرکبات
بهترین زمان کود دهی مرکبات، زمانی است که این درختان وارد فاز رویشی شده، شکوفه زنی را شروع میکنند. به این دلیل که درخت در این مرحله محصول میدهد و تغذیه بهتر به معنای محصول بیشتر و باکیفیتتر است. درختان مرکبات در طی یک سال، چندین بار نیاز به کود دهی دارند.
- کود ازته در سه نوبت: 650 گرم در نیمه اول فروردین، 400 گرم در نیمه دوم فروردین و 250 گرم در نیمه دوم اردیبهشت
- استفاده از نیم کیلو اوره در هر صد لیتر آب، به همراه فرآیند سمپاشی (تیر ماه) برای تکمیل تغذیه درخت
- استفاده از یک کیلوگرم اوره در صد لیتر آب، هنگام سمپاشی زمستانه در ماه اسفند
برای اضافه کردن کود حیوانی به خاک محل رشد درخت مرکبات خود هر سه سال یک بار 20 تا 30 تن کود حیوانی را به ازای هر هکتار زمین زیر کشت، در ناحیه فعالیت ریشه درخت، با خاک مخلوط کنید. زمان استفاده از این کود در پاییز تا زمستان و پس از انجام برداشت میوه است.
کوددهی به درختان میوه
درختان میوه مانند سایر گیاهان برای رشد و باروری به تغذیه مناسب نیاز دارند. اگر تغذیه مورد نیاز درختان در اختیار آن ها قرار گیرد، علاوه بر رشد و باروری درختان، بسیاری از آفات و بیماری ها از میوه ها دور می شوند. در نهایت محصولات آبدار، مرغوب و باکیفیتی به بار می آیند.
روش های کوددهی به درختان میوه
اغلب کوددهی به درختان و گیاهان به دو صورت خاکی و آبیاری انجام می شود؛ یعنی برخی از کودها به طور مستقیم روی خاک ریخته می شوند و برخی دیگر در آب آبیاری حل شده و به درخت داده می شوند.
در روش اول:
هر نوع کودی را که انتخاب کرده اید، روی زمین بریزید و سپس آن را به خوبی پخش و صاف کنید.
روش دوم :
برای کوددهی به روش دوم باید سوراخ هایی را به عمق 15 سانتی متر حفر کنید و فاصله هر یک را از یکدیگر 25 الی 60 سانتی متر در نظر بگیرید. در نهایت کود مورد نظر را درون سوراخ ها بریزید. پس از پایان کوددهی، روی حفره ها را با لایه ای 3 سانتی متری از کود کمپوست بپوشانید و آبیاری درخت را انجام دهید.
مراحل کوددهی به درختان میوه
مرحله اول:
انتخاب زمان مناسب کوددهی به درختان میوه است؛ زیرا انتخاب فصل مناسب تاثیر زیادی در باروری درختان دارد. اگر زمان مناسب را از دست دادید، تا اواسط تابستان فرصت برای جبران دارید. در بخش های بعدی به طور مفصل این مرحله را شرح می دهیم.
مرحله دوم:
برای سنجش این مرحله باید میزان رشد سال قبل درختان را اندازه بگیرید. به این منظور ابتدا حلقه رشد سال قبل یا نقطه ای که درخت از سال قبل شروع به رشد کرده است و رنگ متفاوتی دارد را اندازه بگیرید. اندازه گیری حلقه باید تا انتهای شاخه ادامه یابد.
اگر درختان یک نوع و همسنی دارید نیز باید اندازه گیری را برای هرکدام انجام دهید؛ زیرا ممکن است درختان به یک اندازه رشد نکرده باشند و نیاز آن ها متفاوت باشد. همچنین اگر بیش از 20 درصد از حجم سال گذشته درخت را هرس کرده اید، از کوددهی آن تا سال آینده بپرهیزید.
جدول بررسی رشد سالانه درختان میوه
درخت هلو و شلیل: درختان جوانی که میوه نمی دهد باید در حدود 45 الی 60 سانتی متر و درختان بالغی که میوه می دهند باید در حدود 30 الی 45 سانتی متر رشد کرده باشند.
درخت سیب و گلابی:درختان جوانی که میوه نمی دهد باید در حدود 45 الی 75 سانتی متر رشد کرده باشند. همچنین درخت گلابی بالغ و میوه ده در حدود 30 الی 60 سانتی متر و درخت سیب بالغ و میوه ده باید به میزان 15 الی 25 سانتی متر رشد کند.
درخت آلو و گیلاس:درختان جوانی که میوه نمی دهد باید به میزان 55 الی 90 سانتی متر و درختان بالغ و میوه ده باید به میزان 20 سانتی متر رشد داشته باشند.
درخت آلبالو:درخت جوان آلبالو که هنوز شروع به میوه دهی نکرده است باید 30 الی 60 سانتی متر و درخت بالغ و میوه ده آلبالو باید به میزان 20 سانتی متر رشد کند.
نحوه انتخاب کود مناسب برای درختان میوه
اغلب کودهای ارگانیک حاوی نیتروژن بالا تاثیر خوبی روی درختان میوه دارند. همچنین برخی از کودها مانند کود مخصوص درختان میوه به این منظور تولید شده اند.
برای تغذیه درختان علاوه بر ازت یا نیتروژن باید از محصولاتی استفاده کنید که به میزان لازم حاوی مواد مغذی ماکرو و میکرو هستند. باید خاک را آزمایش کنید. در این آزمایش به میزان فسفر، پتاسیم و سایر کودهای مورد نیاز نیز پی می برید.
بهترین زمان کوددهی به درختان میوه
با توجه به نیاز درختان میوه بهترین زمان برای کوددهی به آن ها در فصل بهار یعنی اواخر فروردین ماه، پیش از باز شدن شکوفه هاست. در فصل تابستان نیز قادر به کوددهی گیاهان هستید، اما بهتر است پس از تیرماه از مصرف کودهای حاوی ازت خودداری کنید.
میزان کود مصرفی برای درختان میوه
به طور کلی میزان کود مصرفی به سن درخت، اندازه آن، نیتروژن موجود در کود و آنالیز خاک بستگی دارد.
روی بسته بندی برخی از این محصولات میزان کود مورد نیاز درختان درج شده است.
محاسبه مقدار کود مصرفی برای درختان میوه
محاسبه مقدار کود و شیوه کوددهی به درختان میوه به این صورت است که باید ابتدا قطر درخت یا سن آن را اندازه بگیرید. در واقع با توجه به سن درختان یا هر 2.5 سانتی متر از قطر تنه آن ها، به 40 گرم نیتروژن خالص نیاز دارید. همچنین بیشترین میزان نیتروژنی که در هر سال باید به درختان میوه بدهید، 0.45 گرم است.
به عنوان مثال اگر درخت شما 5 سال دارد یا قطر آن 12 سانتی متر مربع است، باید عدد 5 را در 40 ضرب کنید که حاصل آن عدد 200 می شود. با این حساب درخت شما به 200 گرم نیتروژن نیاز دارد. البته به راحتی قادر به اندازه گیری نیتروژن موجود در کود نخواهید بود؛ زیرا در کودها علاوه بر نیتروژن عناصر دیگری نیز وجود دارد.
اغلب روی بسته بندی کودها میزان NPK یعنی نیتروژن، فسفر و پتاسیم به صورت درصد مشخص می شود که با میزان واقعی آن ها متفاوت است. برای نمونه اگر روی کود حرف N را با عدد 7 نشان داده باشد، یعنی در این کود 7 درصد یا 70 گرم نیتروژن در هر کیلوگرم کود وجود دارد.
به طور کلی برای محاسبه میزان کود لازم باید مقدار نیتروژنی که درخت نیاز دارد را بر عدد نیتروژن موجود در کود تقسیم کنید.
به عنوان مثال اگر درخت سیب 5 ساله شما به 220 گرم نیتروژن نیاز داشته باشد، باید 220 گرم را تقسیم بر 70 گرم نیتروژن کود کنید. عدد به دست آمده برابر با 3.14 می شود؛ یعنی 3.14 کیلوگرم کود باید به درخت بدهید.
جهت مشاهده دوره های آموزشی بر روی این لینک کلیک نمایید.
دیدگاهتان را بنویسید