فاکتور های قلمه زنی و روش های تکثیر گیاهان (Cutting)
روش های قلمه زدن
قلمه زدن به رشد و تکثیر و تکامل بعضی از قسمت های گیاه بریده شده از گیاه اصلی می گویند. یک قلمه ی گل می تواند قطعه ای از برگ، ساقه و یا ریشه باشد. در قلمه های ساقه باید ریشه در آن ها به وجود بیاید. و در قلمه زدن ریشه باید ساقه تشکیل شود و در قلمه زدن برگ، هم برگ و هم ساقه تشکیل می شود.
روش های مختلف قلمه زدن
قلمه ساقه
قلمه ی ساقه، مهمترین قلمه ای است که از گیاهان برداشت می شود.
- – قلمه خشبی
- – قلمه نیمه خشبی
- – قلمه سبز
- – قلمه علفی
- – قلمه برگی
- – قلمه جوانه و برگ
- – قلمه ریشه ای
یک راه معمول برای تکثیر گیاهان، قلمه زدن آن ها و قرار دادن قلمه در آب به منظور ریشه زایی است. این کار معمولاً به عنوان «ریشه زایی گیاه» یا «رشد دادن قلمه ها» شناخته می شود.
قلمه علفی
این قلمه ها از شاخه های علفی و در حال رشد به طول 15-10 سانتیمتر برداشته می شوند و با نگهداری 2-3 برگ جوان در بسترهای مناسب مانند شسته پاپیت – پرلیت انجام می شود. شرط موفقیت در قلمه های علفی آلوده نشدن آنها به امراض قارچی و حفظ رطوبت طبیعی با استفاده از نایلون یا شیشه روی آنها و همچنین رساندن نور کافی به قلمه ها جهت انجام فتوسنتز و تامین مواد غذایی از راه فتوسنتز برگ های نگهداری شده می باشد. مانند شمعدانی، داودی، میخک و … .
قلمه نیمه خشبی
در قلمه های نیمه خشبی وجود برگ همیشه ضروری نیست ولی نگه داشتن یک یا دو برگ کامل و یا نصف پهنک جهت ریشه زایی کمک می کند. در هر موقع از سال می توان این نوع قلمه را گرفت ولی اکثرا در اواخر بهار که شرایط برای ریشه دار کردن قلمه ها مساعد است. مانند داودی، ختمی چینی، زیتون، مرکبات، برگ نو و … .
قلمه خشبی چیست؟
زمان انجام قلمه خشبی یا چوبی، در زمستان، بعد از برگ ریزان و قبل از سبز شدن جوانه های گیاه مادری و از شاخه های فصل بعدی گرفته می شود، اما نباید این کار دیرتر از وسط زمستان انجام شود. در صورتیکه قلمه زنی به خاطر خواب بودن جوانه ها خصوصا در گیاهان مناطق سردسیری و معتدله زودتر انجام می شود زیرا امکان جوانه زنی و ریشه زدایی در آن ها وجود ندارد.
به دلیل اینکه قلمه های چوبی گیاهان دیرتر ریشه دار می شوند باید کنترل دمایی دقیقی روی قلمه ها انجام شود. بهترین دما برای ریشه زدن دمای هوای محیط ریشه زایید حدود 4 درجه سانتیگراد و دمای محیط ته قلمه ها باید 18-21 درجه باشد تا قلمه ها ریشه کنند و ساقه قبل از به وجود آمدن ریشه تشکیل نشود.
قلمه های خشبی به طول تقریبی 50 سانتیمتر گرفته می شوند و پس از ضدعفونی با قارچ کش ها در کیسه های پلاستیکی تقریبا ضخیم با چند سوراخ در زیر ماسه شسته نگهداری می شوند. قلمه ساقه خشبی از گیاهان خزاندار مانند تبریزی، انگور و یا از سوزنی برگ های همیشه سبز مثل سرو کوهی و درخت نوش گرفته می شود.
بهترین شاخه ها برای گرفتن قلمه خشبی شاخه های یکساله با رشد متوسط می باشد. اما در برخی گیاهان مانند زیتون، انجیر و برخی ارقام آلو از چوب دوساله و مسن تر نیز استفاده می شود.
سه نوع قلمه خشبی
1- قلمه پاشنه دار که تراشه از چوب مسن در انتهای چوب یک ساله وجود دارد. این روش در درخت به استفاده می شود.
2- قلمه چوبی فندقه دار که قسمتی کامل از چوب مسن به طول 1 تا 2 سانتیمتر در انتهای چوب یک ساله دیده می شود. گیاهانی مانند چنار، زبان گنجشک، انگور با این روش تکثیر می شوند.
3- قلمه چوبی مستقیم که فقط چوب یک ساله است و هیچ زائده ای از چوب مسن در ته آن دیده نمی شود. اکثر درختچه های زینتی با این روش تکثیر می شوند مانند اسپیره، رز، یاس زرد و … .
استفاده از مواد ریشه زایی نظیر هورمون اکسین ریشه زایی را آسان می کند. بر روی قلمه باید حداقل 2 جوانه وجود داشته باشد.
قطر قلمه چوبی بر حسب نوع گیاه از 0.5 تا 5 سانتیمتر متغیر بوده و برش بالای قلمه صاف و زیر قلمه مورب درست در زیر جوانه زده می شود.
قلمه ساقه نیمه خشبی از چوب سبز و نیمه رسیده سوزنی برگ ها، پهن برگ های همیشه سبز مانند زیتون و چوب نیمه رسیده گیاهان خزان دار در بهار و تابستان گرفته شده و ریشه دار می شود. وجود 3 تا 4 برگ بر روی این نوع قلمه ضروری بوده و از استفاده از مه پاشی و پا گرما و همچنین کاربرد هورمون ریشه زایی در سرعت بخشیدن ریشه زایی موثر است.
گیاهانی مانند برخی از مرکبات و زیتون با این روش به راحتی جوانه زنی می کنند.
قلمه زدن با برگ
برخی از گیاهان را از طریق قلمه برگ می توان تکثیر کرد. این نوع گیاهان استعداد تولید جوانه ها و ریشه های اتفاقی را در برگ های خود دارند و از این خاصیت استفاده کرده و برگ های آنها را با دمبرگ و پهنک برگ در بستر مرطوب و هوای مرطوب قرار می دهند. مانند بنفشه آفریقایی، بگونیارکس، سانسوریا.
قلمه ریشه
بعضی از گیاهان در روی ریشه های خود تولید جوانه های اتفاقی می کنند که با بهره گیری از این خاصیت اقدام به زیاد شدن از طریق قلمه ریشه می شود. لازم به یادآوری است که کلیه گیاهانی که استعداد پاجوش دادن را دارند، امکان قلمه ریشه را هم دارند مانند شقایق.
قلمه زدن لوبیای سحر آمیز
به گل پتوس یا پوتوس، پیچک رونده و لوبیای سحرآمیز هم می گویند. این گل به صورت قلمه با ساقه ی آن ازدیاد می شود.
روش قلمه زدن پیچک رونده یا پتوس
برای قلمه زدن پیچک رونده باید از ساقه ی آن ها استفاده شود. برای انتخاب ساقه ی مناسب برای قلمه زدن باید به یک سری نکات توجه کنید.
• ساقه ی مناسب برای قلمه زدن ریشه ی هوایی نداشته باشد.
• از ساقه ای استفاده نکنید که برگ های آن قهوه ای باشد.
• از ساقه ای استفاده نکنید که برگ های آن حالت سوختگی داشته باشد.
• از ساقه های سرحال و بدون خشکی استفاده کنید.
روش ریشه دارکردن قلمه پوتوس
ساقه را درست از قسمت زیر گره قطع کنید زیرا ریشه در همین قسمت تشکیل می شود. چند برگ پایین ساقه را برای جلوگیری از پوسیدگی، جدا کنید. و به صورتی ساقه و برگ را جدا کنید که روی هر ساقه یک برگ باشد.
ظرف شیشه ای مناسب انتخاب کنید و آن را آب کنید و ساقه ها را داخل آب قرار بدهید. می توانید از کودهای مایع برای ریشه زایی استفاده کنید. دقت کنید هر 2-3 روز یکبار آب ظرف را تعویض کنید و ساقه و ریشه ها را بشویید. آن ها را در محیط مناسبی قرار بدهید اما در آفتاب مستقیم قرار ندهید.
پس از ریشه کردن گل، در گلدان مناسبی که ته آن سوراخ باشد، مقداری پوکه و یا سنگ های درشت بریزید و از خاک برگ روی آن ها بریزید و ساقه ها را قرار بدهید و تمام اطراف آن خاک برگ بریزید و به آن آب بدهید. هرگز از خاک باغچه برای کاشت پیچک رونده یا پوتوس استفاده نکنید.
قلمه های گل پوتوس را می توان در آب نگهداری کرد. به این صورت که داخل گلدان سنگ های تزیینی بریزید و با قمه های پتوس را وسط سنگ ها قرار بدهید و آب داخل آن بریزید. آب و سنگ و گلدان را دائما تمیز کنید.
قلمه زنی برشی
قلمه زنی به روش برش از روش های قدیمی علم کلون کردن و از جمله رایج ترین روش های قلمه زنی است. قلمه زنی به روش برش مزیت های بسیاری دارد،که از مهم ترین آن می شود به این نکته اشاره کرد که گیاهان دختر مستقیما ادامه دهنده خصوصیات گیاه مادر هستند. در صورت وجود خصوصیات مطلوب در گیاه مادر این خصوصیات به صورت ژنتیکی به گیاهان دختر نیز انتقال پیدا میکند.
انواع روش های قلمه زنی برشی
۱-برش ساقه
۲-برش ریشه
قلمه زنی به روش برش ساقه
قلمه زنی ساقه از روش های مرسوم تکثیر غیر جنسی است که استفاده از آن ها در تکثیر گیاهان خانگی مرسوم است.
گیاهانی که از قلمه های ساقه رشد می کنند
بسیاری از گیاهان یکساله علفی ، گیاهان پرچین و بسیاری از درختان گلدار مانند گلیریسیدیا، می توانند با قلمه های ساقه رشد کنند.
انواع قلمه های ساقه
۱.قلمه های چوب نرم
در نقاط نارس گیاهان چوبی مانند بیشتر درختچه های زینتی و برخی درختان، قلمه های چوب نرم از زیر گره گرفته می شوند و برگهای پایین آن برداشته می شود.
۲.قلمه های علفی
این نوع، قلمه های چوب نرم هستند که از گیاهان علفی مانند میخک ، گل داوودی ، کلوئز ، گل کوکب ، گل اطلسی و … گرفته می شوند و طول قلمه چوب نرم و علفی ۲.۵ تا ۱۰ سانتی متر است.
۳.قلمه های نیمه سخت
در قلمه زنی نیمه سخت قسمت هایی از ساقه ها که سبز و سخت هستند اما به اندازه کافی بالغ نشده اند مورد استفاده قرار می گیرند. قلمه های نیمه سخت برای تکثیر در گل یاس و هیدرانژیا استفاده می شوند. طول برش ساقه در این نوع از قلمه زنی ۱۰-۱۵ سانتی متر است.
۴.قلمه های ترمینال
این قلمه ها از نوک شاخه به دست می آیند.
۵.قلمه های پاشنه پا
این قلمه ها شاخه های جانبی هستند که از ساقه بیرون کشیده می شوند و حاوی بخشی از ساقه هستند.
۶.قلمه های ساقه یک یا چند گره
این قلمه ها از گیاهانی مانند دیفنباخیا و دراکنا بدست می آیند و به صورت افقی در شن و ماسه قرار داده می شوند.
روش انجام قلمه زنی ساقه ای
مرحله اول:
قلمه زنی به روش برش ساقه، به این صورت است که ابتدا ۴ تا ۵ اینچ (۷ تا ۱۰ سانتی متر) از گره ساقه (گره ساقه به بخشی از ساقه گفته می شود که در آنجا قسمت برگ و گل گیاه از ساقه جدا می شود) با استفاده از یک چاقوی تیز یا قیچی بریده می شود. بریدن قسمت گره ساقه احتمال ریشه اندازی گیاه دختر را افزایش می دهد. ساقه بریده شده بعد از قرار گرفتن در خاک با شرایط مناسب شروع به ریشه اندازی خواهد کرد.
مرحله دوم:
برگ های اضافی ساقه بریده شده در قسمت زیرین ساقه را می برند ولی برگ های آخر ساقه که در بالای ساقه هستند را نگه می دارند. برگ های بالایی ساقه انرژی لازم برای رویش ریشه گیاه دختر را فراهم می کنند. همچنین هر گونه گل بر روی ساقه نیز بریده می شود، تا انرژی به دست آمده از برگ های بالای ساقه صرفا برای رشد ریشه به کار گرفته شوند.
مرحله سوم:
ساقه جدید گیاه دختر بهتر است قبل از کاشت دایمی در خاک ابتدا به صورت موقت در ظرف های مخصوص گیاهان نگهداری شود و انرژی و مواد لازم برای رشد اندازه آنها در اختیار آنها قرار داده شود تا احتمال بقای گیاه دختر افزایش پیدا کند .
وقتی که گیاه دختر به اندازه لازم رسید مرحله کاشت دایم فرا رسیده است.برای کاشت دایم میبایست یک سوم از ساقه بریده شده گیاه دختر را درون خاک کاشت و درصورت وجود برگ های زیرین در قسمت های تحتانی ساقه آنها را برید. در آخر با استفاده از تکه ای چوب و یا میله ای حالت عمودی گیاه را حفظ می کنند و در صورت وجود بیش از چند ساقه آنها را در فاصله های کافی ار یکدیگر قرار می دهند تا هر کدام سهم کافی از نور خورشید داشته باشند.
نکات مهم در تمامی روش های قلمه زنی
اکثر قلمه های گیاهان تکه های ساقه هستند و به خودی خود فاقد سیستم ریشه ای هستند، بنابراین در صورت عدم ایجاد شرایط مناسب احتمالاً در اثر کم آبی از بین می روند.
در کشورهای معتدل ، قلمه های ساقه را می توان از چوب نرم (سبز یا نیمه رسیده) و چوب سخت گرفت ، که تفاوت های خاصی در عمل دارند. شرایط خاص منجر به نتایج مطلوب تری برای قلمه زدن می شود. زمان ، اندازه، محل قرارگیری گیاه و مقدار شاخ و برگ همه مهم هستند.
قلمه های ساقه چوب جوان باید در بهار از شاخه های بالایی گرفته شود ، در حالی که قلمه چوب سخت شده باید در زمستان از شاخه های پایین گرفته شود. مرزهای مشترک طول قلمه های ساقه برای چوب نرم بین ۵-۱۵ سانتی متر و برای چوب سخت بین ۲۰-۲۵ سانتی متر می باشد.
علاوه بر قرار دادن قلمه ها به طور مستقیم در خاک ، ریشه زدن قلمه ها در آب نیز امکان پذیر است. برای جلوگیری از تجمع باکتریها و احتمال پوسیدگی ریشه ، آب اغلب باید تعویض شود. همچنین چون ریشه های ایجاد شده درون آب قرار دارند، به همین دلیل به اکسیژن کافی دسترسی دارند و به ایجاد یک فضای مرطوب (استفاده از ورق پلاستیک) نیازی نیست.
محیط قلمه های چوب نرم و نیمه سخت معمولاً مرطوب نگه داشته می شود که اغلب با قرار دادن قلمه ها در زیر یک ورق پلاستیکی یا در فضای محدود دیگری که می توان هوا را در آن مرطوب نگه داشت و در سایه جزئی برای جلوگیری از خشک شدن قلمه ایجاد می شود.
قلمه زنی به روش کاشت ریشه
قلمه زنی کاشت ریشه یکی دیگر از روش های قلمه زنی است که تفاوت های اندکی با قلمه زنی ساقه ای دارد. در اواخر پاییز و اوایل زمستان زمانی که گیاهان در خواب زمستانی هستند از قلمه زنی ریشه ای برای تکثیر طیف وسیعی از گیاهان چندساله استفاده می شود و این روش از روش های مرسوم و موفق برای تکثیر ذخایر گیاهانی همچون خشخاش های شرقی و ورباسکوم ها می باشد.
انتخاب ریشه مناسب
بسیاری از گیاهان چند ساله مانند شقایق های ژاپنی ، ریشه نازک تری دارند. قلمه های ریشه باید دارای ذخایر غذایی کافی (کربوهیدرات) باشند تا از بقا و بازسازی آنها اطمینان خاطر داشته باشیم. بنابراین در هنگام قلمه زنی گونه های دارای ریشه نازک ، به بخشهایی از ریشه که طولانی تر هستند از ۷.۵-۱۲.۵ سانتی متر (۳-۵ اینچ) نیاز وجود دارد. این ریشه ها را به صورت افقی به اندازه ۲الی۵ سانتی متر (۱ اینچ) از یکدیگر در درون خاک قرار می دهند.
برای قلمه زدن ریشه گیاهان چوبیف حفاری باید با دقت انجام داده شود، تا بخشی از سیستم ریشه در معرض دید قرار گیرد. ریشه ای به ضخامت انگشت انتخاب می کنند و سپس هر ریشه الیافی را برداشته و به طول ۵-۱۵ سانتی متر (۲-۶ اینچ) برش می دهند واز آن برای قلمه زنی ریشه ای استفاده می کنند.
بهترین زمان انجام قلمه زنی ریشه ای
قلمه های ریشه بهتر است در اواسط تا اواخر پاییز یا اوایل زمستان هنگام خواب گیاهان گرفته شوند.
روش انجام قلمه زنی ریشه ای
مرحله اول:
ابتدا قسمتی از ریشه های گیاه مادر (که جوان و نیرومند هستند و ضخامتی به اندازه یک مداد دارند) را انتخاب می کنند و آنها را با استفاده از چاقوی تیز و یا قیچی باغبانی از فرق ریشه که محل اتصال ساقه به ریشه می باشد برش می دهند وسپس گیاه مادر را بلافاصله به جای خود بر می گردانند.
مرحله دوم:
انتهای ریشه ها را دور ریخته و هر گونه انشعابات ریشه ای و شاخه های روی آن را نیز برش می دهند.
مرحله سوم:
هر ریشه را به طول ۵-۱۰ سانتیمتر (۲-۴ اینچ) برش می دهند و در انتهای فوقانی، یک برش افقی و در انتهای ، یک برش زاویه دار ایجاد کنید.
مرحله چهارم:
گلدان ها را با کمپوست قلمه مانند قطعات مساوی ذغال سنگ نارس و شن و ماسه یا پرلیت،پر می کنند.
مرحله پنجم:
قلمه ها در فاصله ۴ سانتی متر (۲ اینچ) از یکدیگر قرار داده می شوند تا سطح برش افقی در بالای ریشه دقیقاً زیر سطح کمپوست و لایه رویی پوشیده شده با یک لایه شن به ضخامت۱ سانتی متر (۳/۸ اینچ)، قرار بگیرد.
مرحله ششم:
كمپوست را كمي آبپاشی کرده و گلدان ها را در يك قاب سرد قرار می دهند.
مرحله هفتم:
در بهار سال بعدی ، وقتی قلمه ها علائمی از رشد نشان می دهند و ریشه دارند ، در گلدان های جداگانه ای قرار داده می شوند. سال بعد گیاهان رشد پیدا می کنند و قابل کاشت می باشند.
مزایای استفاده از قلمه زنی ریشه ای
- قلمه های ریشه نیاز به مراقبت های ویژه خاصی ندارند
- تعداد زیادی گیاه جدید را می توان از هر گیاه اصلی تولید کرد
- گیاهان حاصل از قلمه های ریشه نسبتاً بزرگ و پرانرژی هستند
- گیاهان قلمه ریشه فاقد آفات و عوامل بیماری زا هستند که ممکن است والدین آنها را تحت تأثیر قرار دهد.
فاکتور های اساسی در تعیین کیفیت قلمه زنی
- تعیین خاک مناسب: بسته به نوع قلمه زدن (به عنوان مثال درخت ، بوته ، آبدار ، کاکتوس و …) می توان از مخلوط های مختلف گلدان استفاده کرد.
- فراهم نمودن هوا و رطوبت به اندازه کافی
- فراهم نمودن دمای لازم و مناسب
- فراهم کردن نور کافی خورشید
نکته
- بعضی از گیاهان مانند ارینجیوم و پولساتیلا دارای ریشه های طولانی هستند. اطراف این گیاهان را باید با احتیاط وبه اندازه کافی حفاری کنید تا به چند ریشه مناسب دسترسی پیدا کنید.
- قلمه های کاشته شده در گلدان را روی یک لایه ماسه ۱۵ سانتی متری درون یک جعبه قرار دهید.
- برای جلوگیری از پوسیده شدن قلمه ها قبل از رسیدن به اندازه مناسب وتا زمانی که به خوبی رشد نکرده اند، نباید به آنها بیش از حد آب دهید.
- از قلمه های ریشه نمی توان برای تکثیر گیاهان متنوع استفاده کرد، زیرا در این صورت گیاهان جدید با برگهای ساده به وجود می آیند.
روش هایی برای بهبود رشد تکثیرهای قلمه
- تهیه خاک مناسب: بسته به نوع قلمه زدن (به عنوان مثال درخت ، بوته ، آبدار ، کاکتوس و …) می توان از مخلوط های مختلف خاک استفاده کرد.
- تامین رطوبت مناسب: معمولاً از پلاستیک برای پوشاندن قلمه های چوب نرم و نیمه سخت استفاده می شود.
- تأمین دمای مناسب: دمای مناسب برای قلمه های چوب نرم و نیمه سخت در حدود ۷۰ درجه فارنهایت می باشد، اما دمای پایین ۵۵ درجه فارنهایت نیز برای این نوع قلمه زنی قابل قبول می باشد.
- تأمین مقدار مناسب نور خورشید: قلمه ها باید گرم نگه داشته شوند و مقدار نور کافی دریافت کنند و در عین حال باید از تابش مستقیم نورخورشید دور نگه داشته شوند. سطح شدت نور مطلوب در مرحله اول کاشت قلمه حدود ۱۲۰ تا ۲۰۰ میکرومول در هر متر مکعب است و هنگامی که پینه تشکیل شده و ریشه ها شروع به تشکیل و جذب آب می کنند ، می توان سطح شدت نور را به تدریج افزایش داد(به ۲۰۰ تا ۸۰۰ میکرومول در هر مترمکعب)
جهت مشاهده دوره های آموزشی بر روی این لینک کلیک نمایید.
دیدگاهتان را بنویسید