ویژگیهای پونه کوهی و خواص نعناع برای سلامتی جسم و روح
تفاوتهای این دو گیاه در چیست؟
نعناع چیست؟
از جمله خواص نعناع میتوان به این موارد اشاره کرد:
نعناچیست؟
از جمله ویژگیهای پونه میتوان به این موارد اشاره کرد:
موارد منع مصرف پونه
روش تشخیص پونه از نعناع
تفاوت پونه و نعناع:
پونه و نعناع در شکل ظاهری و خواص دارای تفاوتهایی هستند.
تفاوت در شکل ظاهری:
پونه و نعناع در شکل ظاهری با هم متفاوت اند. پونه برگهایی به رنگ سبز تیره دارد و پر از کرک است، اما نعناع کرکهای بسیار کمی دارد.
تفاوت پونه و نعناع در خواص:
• پونه و نعناع با وجود شباهتهایی که با هم دارند (درمان نفخ شکم و مشکلات معده)، دارای تفاوتهایی نیز هستند.
پونه کوهی
پونه کوهی گیاهی از خانواده نعناع است. مرغوبترین نوع پونه وحشی را میتوان در اطراف و کنار چشمهها پیدا کرد. نام علمی پونه کوهی Origanum Vulgare (اوریگانوم ولگار) است. مرزنجوش یا آویشن کوهی اسامی دیگر پونه کوهی هستند. پونه کوهی برگهایی به شکل بیضی کوچک و گلهایی به رنگ سفید و یا صورتی دارند. خواص پونه کوهی برای درمان بیماریها فراوان است. از مهمترین خواص پونه کوهی خاصیت ضد عفونی کنندگی این گیاه دارویی است.
خواص پونه کوهی برای ریه
ویتامینها و مواد مغذی موجود در پونه کوهی برای سیستم ایمنی بدن ضروری و مفید است. به تقویت عملکرد سبستم ایمنی بدن کمک میکند. این گیاه دارویی حاوی کارواکرل و رزمارینیک اسید است. که این ترکیب به عنوان یک کاهش دهنده هیستامین و ضد احتقان طبیعی عمل میکند. پونه کوهی که برای ریه و ضد عفونی کردن آن مفید و موثر است، بر تنفس راحت از طریق بینی تاثیری مستقیم دارد. پونه کوهی میتواند جایگزین بسیار خوبی برای آتتی بیوتیکها باشد.
خواص پونه برای عفونت
یک ضد عفونی کننده قوی علیه قارچها و میکروبها شناخته میشود، در واقع پونه کوهی با وجود ترکیبات تیمول و کارواکرول میتواند از بدن در برابر بسیاری از باکتریها و عفونتها محافظت کند. کسانی که در گوش و یا ناخن عفونتهای قارچی دارند و یا خانمهایی که در ناحیه تناسلی با عفونت قارچی درگیر هستند میتوانند از پونه کوهی استفاده کنند. علاوه بر این پونه کوهی برای درمان عفونت ادراری نیز کاربرد دارد و دم کرده پونه کوهی از تاثیرگذارترین و مناسب ترین درمانها برای عفونت ادراری است. پونه کوهی با تحریک گلبولهای سفید خون، آنها را افزایش داده و موجب تسریع روند بهبودی میشود.
خواص پونه کوهی برای عفونت رحم
یکی از مهمترین خواص پونه کوهی درمان عفونتهای زنانه یا رحم است. همانطوری که گفتیم پونه کوهی مانند آنتی بیوتیکهای قوی عمل میکند و موجب رفع عفونتها میشود.
خواص پونه کوهی برای اختلالات گوارشی
دمنوش پونه کوهی به درمان درد معده، نفخ معده، کرم معده، نفخ معده و ترش کردن معده کمک میکند. پونه کوهی سرشار از فیبر است و به کمک این فیبر موجود در خود به حفظ سلامت دستگاه گوارش کمک میکند. دم کرده پونه کوهی برای درمان اختلالات روده و درمان اسهال بسیار مفید است.
خواص پونه کوهی برای کبد
از دیگر خواص پونه کوهی پاکسازی کبد از سموم و مواد زائد است. یک داروی برطرف کننده اختلالات کبدی دمکرده ساقه گلدار پونه کوهی است.
خواص پونه کوهی برای دیابت
یکی دیگر از خواص پونه کوهی که به کاهش دیابت نوع ۲ کمک میکند. این گیاه دارویی به کاهش قند خون از طریق کنترل ترشح انسولین کمک میکند.
خواص پونه کوهی برای قلب
پونه کوهی حاوی اسید چرب امگا ۳ است که این اسید چرب کلسترول خون را کاهش میدهد و همجنین موجب تنظیم فشار خون میشود. پونه کوهی با کاهش التهاب سیستم قلبی عروقی میتواند از حملهی قلبی، آمبولی و سکته مغزی پیشگیری کند.
خواص پونه کوهی برای قاعدگی
پونه برای تنظیم چرخه قاعدگی است و موجب تسکین دردهای قاعدگی در خانمها استفاده میشود. در واقع پونه با تحریک هورمونهای استروژن و پروژسترون این خاصیت را در قاعدگی دارد.
خواص روغن پونه کوهی
روغن پونه کوهی تمام خواص پونه کوهی را دارد. خواص ضد سرطانی، کاهش علائم پیری، درمان تبخال و تسکین سرفه از جمله خواص روغن پونه کوهی است. یکی از خواص روغن پونه تاثیر آن در درمان عفونت ریشه مو است، برای این کار روغن پونه کوهی را با روغن بادام شیرین ترکیب کنید و آن را میل کنید. درمان برونشیت، درمان آنفولانزا، درمان برفک دهان و درمان ورم مفاصل، ضد آلرژی، ضد باکتری، ضد میکروب و ضد قارچ بودن از خواص روغن پونه است که به کمک این خواص به درمان بسیاری از بیماری های عفونی کمک شایانی میکند. رهایی از شر خلط، درمان درد قفسه سینه، درمان سلولیت، تنظیم قاعدگی، درمان آکنه، کنترل دیابت و کنترل حملات عصبی اشاره کرد.
طبع پونه کوهی
پونه کوهی که یکی از داروهای گیاهی است طبیعتی گرم و خشک دارد. مصلح پونه و متعادل کننده طبع پونه کوهی کتیرا است.
زنان باردار به هیچ وجه نباید از پونه استفاده کنند. انقباضات رحم، افزایش جریان قاعدگی و افزایش خطر سقط جنین از عوارض پونه برای خانمهای باردار است. زیادی روی در مصرف پونه میتواند منجر به سر درد، افزایش شدت پمپاژ قلب و افزایش فشار خون موثر است و همچنین از دیگر عوارض پونه که در هنگام مصرف بیش از حد نمایان میشود مسمومیت است.
افرادی که مبتلا به بیماریهای کبد و یا کلیوی هستند و کسانی که به صرع و یا تشنج دچار میشوند باید از مصرف این داروی گیاهی خودداری کنند. دوغن موجود در برگهای پونه ضدعفونی کننده است اما مصرف بیش از حد در آن ممکن است باعث مسمومیت شود.
خواص پونه کوهی برای لاغری
ضد اسپاسم بودن یکی دیگر از خواص پونه کوهی است که موجب هضم بهتر میشود. نوشین دمنوش پونه کوهی سوخت و ساز را تنظیم کرده و موجب تعادل متابولیسم میشود. پونه کوهی با فعال کردن رودهها موجب چربی سوزی میشود و چربی سوزی را افزایش میدهد و از این طریق موجب کاهش وزن و لاغری میشود
نعناع گیاهی خوشعطر است که با فواید فراوان خود برای سلامتی جسم، ذهن، پوست و مو میتواند شما را شگفتزده کند. این گیاه حاوی ویتامینها و مواد معدنی مثل نیاسین، فولات، کلسیم، مس و آهن است. اگر میخواهید رشد موهایتان بیشتر شود، دهانتان خوشبو شود، استرستان کاهش پیدا کند و خطر ابتلا به سرطان در شما کم شود، نعناع را به روشهای مختلف در رژیم غذایی خود جای دهید.
خواص نعناع برای پوست
۱. مشکلات پوستی مختلف را درمان میکند
نعناع در کرمهای موضعی مخصوص مشکلات پوستی استفاده میشود. خواص تسکیندهندهی این گیاه آن را تبدیل به یک داروی مناسب برای راش (بثورات) میکند. نعناع اثرات بهبوددهندهی قوی روی پوست دارد.
۲. چربی پوست را از بین میبرد
قرنهاست که از برگهای نعناع برای درمان چربی پوست استفاده میشود. منتول موجود در نعناع ترشح چربی از غدد سبوم را کاهش میدهد که این موضوع بطور طبیعی چربی اضافی پوست را برطرف میکند.
- برگهای نعناع تازه را آسیاب کنید و آنها را با مقدار کمی آب مخلوط کنید تا یک خمیر به دست بیاید.
- مخلوط ایجاد شده را روی صورت خود قرار دهید و بگذارید ۱۰ دقیقه بماند.
- صورت خود را بشویید و خشک کنید.
- میتوانید به این ماسک روغن جوجوبا، عسل یا ژل آلوئه ورا اضافه کنید تا نتایج بهتری بگیرید.
۳. خواص قابض، ضدعفونیکننده و ضدالتهابی دارد
نعناع به خواص خود در متعادل کردن سطح PH پوست شناخته میشود. این موضوع به متعادل کردن تولید چربی اضافی در پوست کمک میکند و از این طریق بروز جوش را کاهش میدهد.
خواص قابض، ضدالتهابی و ضدعفونیکنندهی نعناع به کاهش ظاهر جوش، راش و قرمزی پوست کمک میکند. برای استفاده از این خاصیت نعناع، مراحل زیر را انجام دهید.
- دو قطره روغن نعناع را با فیسواش معمولی خود مخلوط کنید.
- صورت خود را دو بار در روز با مخلوط بالا بشویید.
- میتوانید روغن نعناع را به کرم شب یا مرطوبکنندهای که استفاده میکنید اضافه کنید تا جوش و راش پوستتان درمان شود.
۴. با آفتابسوختگی و برنزه شدن پوست در اثر آفتاب مبارزه میکند
نعناع منبع غنی ویتامینهای C و A محسوب میشود و حاوی فولات و اسیدهای چرب امگا ۳ است و به همین دلیل به مبارزه با مشکلات مربوط به نور خورشید مثل برنزه شدن پوست یا آفتابسوختگی کمک میکند.
نعناع حاوی یک مادهی مغذی به نام پریلیل الکل است که از شکلگیری سلولهای سرطانی جلوگیری میکند.
۵. از بیماری پای ورزشکار پیشگیری میکند
یکی دیگر از خواص نعناع، جلوگیری از عارضهای به نام پای ورزشکار است. بیماری پای ورزشکار یا قارچ پا یک نوع عفونت قارچی است که اغلب بین انگشتان پا بروز میکند.
- روغن نعناع را روی پای خود ماساژ دهید و بگذارید طی شب بماند.
- روغن نعناع پوست را تمیز نگه میدارد و از عفونتهای پوستی جلوگیری میکند.
خواص نعناع برای مو
نعناع نه تنها برای پوست مفید است، بلکه فوایدی برای مو هم دارد. این گیاه معمولا به توانایی خود در جوانسازی مو شناخته میشود. نعناع به مبارزه با مشکلات مربوط به مو کمک میکند.
1. بهعنوان تونیک مو عمل میکند
روغن نعناع زمانی که با روغنهای اسانسی دیگر مثل روغن درخت چای، روغن نارگیل، روغن کرچک یا روغن ویتامین E مخلوط شود، بهعنوان یک تونیک موی عالی عمل میکند. این محصول سرعت رشد مو را افزایش میدهد و به حفظ سلامت پوست مو کمک میکند.
2. شپش را برطرف میکند
روغن نعناع بهعنوان دافع حشرات عمل میکند و استفاده از آن روی مو میتواند شپش را رفع کند.
3. رشد مو را افزایش میدهد
ماساژ دادن روغن نعناع روی پوست سر به متعادل کردن سطح PH کمک میکند. این موضوع در خنثی کردن اثرات تولید چربی بیش از حد مفید است و از این طریق چربی مو را کاهش میدهد. این مسأله فولیکولهای مو را تحریک میکند و گردش خون در پوست سر را افزایش میدهد و در نتیجه رشد مو را زیاد میکند.
4. فولیکولهای مو را هیدراته میکند
آبرسانی کردن مو یکی دیگر از خواص نعناع به شمار میرود. این گیاه با هیدراته کردن فولیکولها، به شما موهایی درخشان، نرم و لطیف میدهد. چند قطره از روغن نعناع را کف دستتان بریزید و بهآرامی روی موهای خود ماساژ دهید.
علاوه بر این روغن نعناع باعث چرب شدن موها نمیشود و رایحهی خوبی به موهایتان میدهد. هنگام استفاده از ابزارهای صافکنندهی مو، میتوانید روغن نعناع را بهعنوان سرم محافظتکننده روی موهای خود بمالید.
خواص نعناع برای سلامتی جسم و روح
این گیاه معجزهآسا حاوی خواص ضددرد، قابض، ضدمیکروبی و ضدعفونیکننده است و به همین دلیل به درمان بیماریهایی مثل سرماخوردگی، آنفولانزا، سینوزیت، سرفهی خشک، تب، لرز و مشکلات گوارشی کمک میکند.
1. منبع عالی فیبر غذایی است
نعناع منبع خوبی از فیبر غذایی به شمار میرود و به کنترل سطح کلسترول و فشار خون کمک میکند. علاوه بر این باعث میشود برای مدت زمان بیشتری احساس سیری کنید.
2. خواص ضددرد دارد
منتول موجود در نعناع روی گیرندههای حساس موجود در پوست، دهان و گلو اثر میگذارد که این موضوع باعث میشود با استنشاق، خوردن یا استفادهی موضعی از آن، یک حس خنک را تجربه کنید. این خاصیت نعناع باعث شده از آن در شربت سرفه، لوزنج و اسپری بینی استفاده شود. از نعناع همچنین در پمادهای تسکیندهندهی درد، داروهای شلکنندهی موضعی عضلات و محصولات ضددرد استفاده شود.
3. از مشکلات معده پیشگیری میکند
روغن نعناع به خواص خود در تسکین علائم سندرم رودهی تحریکپذیر مثل سوءهاضمه و اسپاسم رودهی بزرگ شناخته میشود. علت این خواص روغن نعناع، توانایی آن در ریلکس کردن عضلات است. این روغن همچنین از مشکلات گوارشی مثل ورم معده (گاستریت)، اسهال، نفخ و معده درد پیشگیری میکند.
4. تنگی تنفس را رفع میکند
از نعناع برای درمان سرماخوردگی و آنفولانزا استفاده میشود. این گیاه باکتریها و ویروسهای ایجادکنندهی آنفولانزا را از بین میبرد و درد بدن را برطرف میکند. علاوه بر این سرفه و تنگی نفس را درمان میکند.
برای درمان گرفتگی بینی و سینوزیت، میتوانید دمنوش نعناع را بنوشید یا روغن این گیاه را استنشاق کنید.
منتول موجود در نعناع مخاط را رقیق کرده و به خارج شدن مخاط خشک شدهی ریهها کمک میکند.
5. بوی بد دهان را از بین میبرد
از نعناع در محصولات بهداشت دهان و دندان مثل فلوراید، اسپری دهان و دهانشویه استفاده میشود. حتی از این گیاه بهعنوان طعمدهنده در آبنباتها و آدامسها استفاده میشود.
6. خواص ضدسرطانی دارد
این گیاه پریلیل الکل دارد که نشان داده شده رشد تومورهای پانکراس و کبد را متوقف میکند. این گیاه همچنین از شکلگیری سرطانهای رودهی بزرگ، پوست و ریه پیشگیری میکند. ویتامین C موجود در نعناع نقش مهمی در کاهش خطر ابتلا به سرطان رودهی بزرگ دارد.
ویتامین C یک آنتیاکسیدان محلول در آب است و سطح رادیکالهای آزاد را کاهش میدهد که به سلولها آسیب میرسانند. نشان داده شده که بتاکاروتن و سایر کاروتنوئیدهای موجود در این گیاه احتمال شکلگیری سرطانهای رودهی بزرگ و مقعد را کاهش میدهند. کاروتنوئیدها از سلولها در برابر ترکیبات سرطانزا محافظت میکنند که میتوانند به DNA X-HN: Mag-1 آسیب برسانند.
7. از رشد باکتری و قارچ جلوگیری میکند
نعناع حاوی روغنهای اسانسی است که رشد انواع مختلف باکتریها را متوقف میکنند. علاوه بر این در جلوگیری از رشد قارچ در بدن اثرگذار است.
8. بیماریهای تنفسی را درمان میکند
رزمارینیک اسید موجود در نعناع اثرات خوبی روی بیماریهای تنفسی از جمله آسم دارد. رزمارینیک اسید از تولید مواد شیمیایی پیشالتهابی جلوگیری کرده و رادیکالهای آزاد را خنثی میکند و از این طریق در پیشگیری از آسم مفید است. نعناع همچنین بدن را برای تولید پروستاسیکلین تحریک میکند. پروستاسیکلین مادهای است که تنفس را آسان میکند.
9. اثرات رگگشا دارد
نعناع به باز کردن رگهای خونی منقبض شده کمک کرده و از این طریق از سردرد و میگرن جلوگیری میکند.
10. خواص ضددرد و ضدالتهابی دارد
خواص ضددرد و ضدالتهابی نعناع ممکن است درد عضلانی و آرتریت را تسکین دهد. چند قطره روغن نعناع را برای چند دقیقه روی نواحی مدنظر ماساژ دهید.
اگر بعد از ورزش با شدت بالا دچار کشیدگی عضلات شدید، چند قطره روغن نعناع را به آب وان حمام اضافه کنید و حدود ۳۰ دقیقه در آن دراز بکشید. نعناع همچنین درد قاعدگی را تسکین میدهد. برای درمان درد قاعدگی، دو تا سه بار در روز دمنوش نعناع بخورید.
11. در کاهش استرس، عدم تعادل روانی و اضطراب مفید است
نعناع حاوی ویژگیهای درمانی است و به کاهش استرس، اضطراب و عدم تعادل روانی کمک میکند. برای بهرهگیری از این خاصیت نعناع، باید روغن نعناع را داخل دستگاه دیفیوزر (اسانسسوز) بریزید و به مدت ۳۰ دقیقه در معرض آن باشید.
22. حالت تهوع را درمان میکند
حالت تهوع میتواند بعد از عمل جراحی رخ دهد. اثرات استنشاق روغن نعناع روی حالت تهوع را بعد از عمل جراحی بررسی کردن. محققان به این نتیجه رسیدند که بیماران بعد از استنشاق روغن نعناع کمتر دچار حالت تهوع شدند. علائمی مثل حالت تهوع و استفراغ معمولا در اوایل دوران بارداری هم بروز میکند.
عوارض جانبی نعناع
بعد از معرفی خواص نعناع، نوبت به عوارض جانبی آن میرسد. نعناع عوارض جانبی خاصی را به دنبال ندارد، اما کسانی که از بیماری رفلاکس معده-مری رنج میبرند، باید مصرف نعناع را محدود کنند، چون ترکیبات موجود در آن عضلات مری را نرم و ریلکس میکند. این موضوع میتواند منجر به رفلاکس شود.
بیماران مبتلا به سوزش سر معده، رفلاکس اسید معده و سنگ کیسهی صفرا هم باید از مصرف نعناع خودداری کنند. مصرف برگ نعناع به زنان باردار و شیرده، همچنین کودکان توصیه نمیشود.
افرادی که داروی سیکلوسپورین (داروی سرکوبکنندهی سیستم ایمنی بدن) مصرف میکنند، بههیچ وجه نباید نعناع بخورند. نعناع بهطرز قابلتوجهی سطح قند خون در بدن را پایین میآورد.
جهت مشاهده دوره های آموزشی بر روی این لینک کلیک نمایید.
دیدگاهتان را بنویسید